“KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN, ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR”

“KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN, ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR”
Küçükçekmece Belediyesi’nin Florya Medical Park Hastanesi işbirliğiyle düzenlediği “Meme Kanserinde Farkındalık” konulu seminer, Tüccar ve Sanayiciler Derneği İlkokulu’nda gerçekleştirildi.

Kadınların büyük ilgisiyle gerçekleştirilen seminerde Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selin Kapan, meme kanseri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

 

“HER 8 KADINDAN BİRİ RİSK TAŞIYOR”

 

Kadınlarda görülen kanserler arasında meme kanserinin ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Kapan, “ Her 4 kadından biri meme kanseri. Bir yılda 17 bin kadına tanı konmuş. Dünyada her 8 kadından 1’inin göğüs kanseri olma riski var. 2015 yılında 27022 kadın kanser nedeniyle kaybedildi. Bunların 3853’ü meme kanserinden kaybedildi” diyerek, konuyla ilgili istatistiklere vurgu yaptı.

 

MEME KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

 

Prof. Dr. Kapan, meme kanserinde risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

“Erken adet olma (12 yaş öncesi), geç menopoz(55 yaş sonrası), geç ilk doğum, kontrolsüz doğum kontrol hapı kullanımı, sigara, aşırı alkol tüketimi, östrojen hormonuna fazla maruz kalmak meme kanseri riskini artırıyor. Genetik risk faktörü hastaların yüzde 7 ila 9’unda görülür. Hastanın anne tarafında erken yaşta meme kanseri olan varsa genetik risk taşır.”

 

“ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR”

 

Meme kanserinde erken tanının tedavi başarısını artırdığını ifade eden Prof. Dr. Selin Kapan, “ Kadınlar kendilerini ihmal etmemeli. Göğüste elle muayene bulguları bizim için çok önemli. Belirli periyotlarla bu muayeneyi her kadın yapmalı. Erken tanı, tedavi başarısını hastalıktan hayatta kalma şansını ve yapılacak cerrahinin tedavi boyutunu etkileyen çok önemli bir etkendir” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.