Sıcak ortam insan beynini olumsuz etkiliyor

Sıcak ortam insan beynini olumsuz etkiliyor
ABD'deki Harvard Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, sıcak havalarda insan beyninin düzenli çalışmadığı ve kişilerin performansını olumsuz olarak etkilediği tespit edildi.
Araştırmacılar, insanların iyi bir performans göstermesi için ise uygun iklim koşulları sunan soğutma sistemlerine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Sıcak ve serin ortamlarda 44 öğrenci üzerinde yapılan deneye göre sıcak ortamda bulunan öğrencilerin serin ortamdakilere oranla problem çözme yetilerinde dikkate değer kayıplar yaşandığı görüldü. Sıcak ortamın öğrenciler için hazırlanan bellek testlerini de olumsuz etkilediği belirlendi.

Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan 22 öğrencinin klimalı diğer 22 öğrencinin ise 12 gün boyunca klimasız ortamdaki performansları ölçüldü. Buna göre klimasız sınıflardaki öğrencilerin hafıza ve matematik testlerindeki başarı oranını olumsuz etkilediği ve klimalı sınıftaki öğrencilere göre yüzde 13 oranında düşüşe sebep olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar çocukların ve ofis çalışanlarının daha iyi performans sergilemeleri için soğutma sistemlerine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Boston’da yürütülen çalışmadan elde edilen verilerin ve araştırmayla ilgili diğer deneylerin insanların en uygun sıcaklıkta en iyi şekilde çalıştıklarını açığa çıkarttı. Araştırmacılar özellikle okul ve ofislerde ortam sıcaklığını ayarlayan iklimlendirme sistemlerinin performans arrtırıcı özelliğine dikkat çekti.

Araştırmanın direktörü Dr. Jose Guillermo Cedeno-Laurent, yaptıkları çalışmanın sonucunun okullardaki çocuklar ve ofis çalışanları için geçerli olduğunu belirtti. Laurent ayrıca bu sonuçların iklim değişiklikleri nedeniyle şehirden şehire göre değişebileceğine belirtti.(euronews)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.