Aydın Boysan'a SON VEDA

Aydın Boysan'a SON VEDA
Ulus'taki evinde 97 yaşında hayatını kaybeden mimar, yazar ve gazeteci Aydın Boysan, son yolculuğuna uğurlandı. Boysan için ilk tören Mimarlar Odası'nda gerçekleştirildi. Daha sonra Boysan'ın naaşı Teşvikiye Camii'nde öğle namazına müt

Mimar, gazeteci, yazar... Bu üç mesleği de başarıyla yapabilen ender insanlardan olan Aydın Boysan, geçtiğimiz günlerde Ulus'taki evinde 97 yaşında hayata gözlerini yumdu. Boysan için Mimarlar Odası’nda tören düzenlendi. Duygusal anlar eşliğinde bir konuşma yapan Aydın Boysan’ın oğlu Burak Boysan, “Çok dolu dolu bir hayat yaşadı. Çok harika bir hayatı oldu. Çok üzüldük, çok özleyeceğiz. Ama içimizde de yaşatmaya devam ederiz. İstanbul’u biraz daha koruyarak daha da iyi yaşatabiliriz onu” dedi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Karaköy binası’nda düzenlenen törene Boysan’ın oğlu Burak ve gelini Mine Boysan, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk,’ün de aralarında bulunduğu meslektaşları, Boysan ile aynı gün vefat eden Münir Özkul’un oyuncu kızı Güner Özkul, tiyatro ve sinema oyuncusu Mustafa Alabora ve sevenleri katıldı. Tören öncesi Aydın Boysan’ın tabutunun konulduğu bölümün arkasındaki sinevizyonda yaşamından kesitlerin anlatıldığı videolar gösterildi. Meslektaşları fotoğrafının da bulunduğu Boysan’ın tabutunun önüne kırmızı ve beyaz karanfiller koydu, dua etti.

Çok özleyeceğiz

Törende duygusal anlar eşliğinde bir konuşma yapan Aydın Boysan’ın oğlu Burak Boysan, “Babam 97 yaşındaydı. Evet 100 yaşını geçmesini ummuştuk. Fakat hayatındaki değer sayıların ne kadar fazla olduğunu söylemek istiyorum. Yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik bir alanı tasarladı. Mimarlar Odası’nda 64 yıllık hukuku var. Ayrıca 2016 yılında kaybettiğimiz annemle (Suzan Boysan) 67 sene evli kaldı. Sayıları tekrar düşünün. 97, 1,5 milyon, 67 sene evlilik.. 43 tane kitabı var. Kitaplarını yazmaya 63 yaşında başladı. Bütün bu sayıları bir araya getirdiğinizde 97, 3 yaş fark önemsizleşiyor. Çok dolu dolu bir hayat yaşadı. Çok harika bir hayatı oldu. Çok üzüldük çok özleyeceğiz. Ama içimizde de yaşatmaya devam ederiz. İstanbul’u biraz daha koruyarak daha da iyi yaşatabiliriz onu teşekkür ederim” diye konuştu.

Sohbetini anacağız

İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk de “Bir kaybın ardından bir acı çöker içimize. Her ölüm erkendir. Aydın abi için hiç ölmeyecek gibi gelmişti. 17 Haziran 2017 tarihinde burada 96 yaş gününü kutladık hep birlikte dostlarıyla. O gün Aydın abinin 100’üncü yaşını kutlayacağımızı konuşmuştuk. Aydın abinin 100 yaşında belki fiziki olarak belki birlikte olamayacağız ama onun gülen yüzünü, sohbetini her yıl 17 Haziran’da tekrar tekrar hatırlayacağız” dedi.

İnsan hakları tavrı

Mimarlar Odası olarak bugünlerde bir tarih çalışması yaptıklarını ifade eden Yılmaztürk, “Kent, mekan ve insan konusundaki çalışmalarını belgeleyip kamuoyuna sunmak için çalışma yapıyoruz. Orada şunu fark ettim. Daha önceki çalışmalarında da izliyordum. 1956-57 İstanbul Menderes yıkımlarımda, 85 ve sonrası 89 Dalan yıkımlarında ve 2005 sonrası kentsel dönüşüm adı altında sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de doğal, tarihi ve kültürel değerlerimiz insan ve mekan ilişkisi yok edilirken Türkiye’nin gerçekten insan hakları konusunda her daim öne çıkmış isimleri yıkımlara destek verirken insan ve mekan ilişkisini anlayamamışken Aydın Boysan’ın insan hakları mücadelesinde o kadar iddialı olmadığı halde tavır koymuş olması onun ayrı bir özelliği olduğunu düşünüyorum. Bunu özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

Kayıtsız kalmadı

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu da Mimarlar Odası’nın kurucusu ve duayeni Boysan’ı anmak için toplandıklarını belirterek, “Mimar, gazeteci ve bilge insanı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Ailesinin, dostlarının ve meslektaşlarımızın başı sağ olsun. Bizler Mimarlar Odası’nda birlikte çalışmanın bahtiyarlığını yaşadık. 64 yıllık Mimarlar Odası tarihi boyunca sürekli meslek odasına ve meslek haklarına sahip çıkmıştır. Son yılların vahşi yıkım operasyonlarına hatalı plan ve yatırım kararlarına karşı kayıtsız kalmadı ve açıkça tavır almıştır. Yaşamını adeta Cumhuriyet ile özdeşleştirmiştir. Cumhuriyetimizin uygar yüzünü temsil etmektedir” diye konuştu. Törendeki konuşmalarda meslektaşları, Aydın Boysan ile birlikte yaşadıkları anıları yaptıkları konuşmalarla anlattı. Meslektaşları konuşmalarında, Boysan’ın Cumhuriyet dönemi ve sonrasında yapılan çalışmalara yaptığı katkılardan bahsettiler.

Cenaze Teşvikiye Camii'nde

Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze törenine iş ve sanat camiasından çok sayıda ünlü isim katıldı. Öğlen namazına müteakiben kılınan cenaze namazına iş adamı Rahmi Koç, tiyatro sanatçısı Mustafa Alabora, oyuncu Orhan Alkaya, tiyatrocu Rutkay Aziz, CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Akif Hamza Çebi, Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtüna'nın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze törenine gelerek aileye taziyelerini ileten Rahmi Koç," Aydın Boysan'ı çok iyi tanırdım. Arçelik'in fabrikasını da ona yaptırmıştık. Hoş sohbet, keyifli, iyi bir mimar ve iyi bir dosttu. Allah rahmet eylesin. Allah geri kalanlarına uzun ömürler versin. Çok değerli bir insandı" ifadelerini kullandı. İsmiyle müsemma bir kişiyi kaybettiklerini vurgulayan Mustafa Alabora," Aydın abiyi tanımlamak gerçekten çok zor. Çünkü ciddi bir entelektüel idi. Kendine çok emek vermişti. Eski dille söylersek, ismiyle müsemmaydı. İsmine layık bir insandı. Gerçek bir aydındı" dedi. Zamansız ölümler yüzünden acı çektiğini ifade eden Rutkay Aziz, "Aydın hocayı tanımak başlı başına bir keyifti. O öyle bir renkti ki, onun anılarını dinlemek, onunla birlikte olmak başlı başına bir keyifti. Dün Münir hocayı, bugün Aydın Boysan'ı kaybetmenin acısını çekiyoruz. Hepsini çok özleyeceğiz" diye konuştu. Teşvikiye Camii'ne gelerek cenazeye katılan kimi vatandaşların Aydın Boysan'ın tabutuyla fotoğraf çektirmesi ise dikkat çekti. Kılınan cenaze namazının ardından Boysan'ın cenazesi defnedilmek üzere Ortaköy Mezarlığı'na götürüldü. HABER MERKEZİ

AYDIN BOYSAN KİMDİR?

Aydın Boysan Rize'nin Fındıklı ilçesinde doğdu.1939 yılında Pertevniyal Lisesi'ni, 1945’te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Mimarlık Bölümü’nü) bitirdi. Mesleğini 1999’a kadar ara vermeden sürdürdü.Türkiye Mimarlar Odası’nın kurucuları arasında yer aldı; yönetim kurulu üyesi, ilk genel sekreteri ve İstanbul şube başkanı oldu. 1945 yılında başladığı mimarlık mesleğine 2000 yılına kadar fiilen devam eden Aydın Boysan, mimar olarak çalıştığı 55 yıl boyunca 1.5 milyon metrekare bina tasarlamıştır. 1957-1972 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ders verdi. Ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarında ödüller kazandı. Kendi kitaplarını basmak için Bas Yayınları’nı kurdu. Aralıksız olarak on yıl Hürriyet ve üç yıl Akşam gazetelerinde köşe yazıları yazdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.