Güldüren Yunanistan’da seminer verdi…

Güldüren Yunanistan’da seminer verdi…
Yunanistan’dan aldığı özel bir davet ile belgeler, fotoğraflar ve hatıraları Yunanistan’da seminerlerde anlatan HABERDAR gazetesi köşe yazarı Oktay Güldüren Yunanlılar’ı büyüledi…
 

Kavala-Drama-Serez-Selanik-Gfera-Nasliç-Kostaria-Manastır-Üsküp’te gezi ve incelemelerde bulunan Güldüren yakında bu izlenimlerini okuyucularıyla paylaşacak.

 

Yunanistanlı tarih severlerin büyük ilgi gösterdiği bu seminerler devam ederken Selanik’ten okuyucularına mesaj gönderen Oktay Güldüren şunları söyledi:

Yunanistan yolculuğumuz aracımızla İpsala  gümrük kipi kapısında molamız ile devam ediyor.Yunanistan’a giriş yaptıktan sonra Egnatia oto yolu ile Dedeağaç –Gümülcine-İskece istikametini takip ederek yaklaşık iki saatlik bir yolculuğumuzdan sonra  ulaşıyoruz. Kavalalı Ali Paşanın doğduğu kurabiyesi ile ünlü şirin Egenin suskun kasabası Kavala’ya…..

Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bu şehre tarihi su kemerleri aşıp  baştan başa .geziyoruz.Tarihin doğal güzelliklerini bu denli yansıdığı dünyanın nadir şehirlerinden biri Kavala.natürel ve sessiz.Kanuninin sadrazamı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan ancak bu gün minaresi kaldırılarak kilise haline dönüştürülen(Agios Nikolas Kilisesi)şehrin önemli kültür miraslarından.biri olarak hala önemini korumakta.

Şehrin bir diğer önem özelliklerinden biride Osmanlı Paşası Kavalı Mehmet Ali Paşanın doğum yeri olması.Kavalalı Mehmet .Ali Paşanın doğduğu ev müze olarak ziyaret açık.

Kavala denizi cam gibi saydam,mavisi turkuaz ile birleşerek ışıldayan rengi ,Küçük liman önündeki kafeleri,siesta saatleri,hariç her zaman dolu .Bu  kafeleden  birine oturup uçsuz bucaksız Ege denizini seyrederek yolculuk yorgunluğunuzu atarak,enerji depolamanız mümkün.birde Yunanistanın soğuk kahvesi frapeyi öneririm.Limanın diğer tarafında deniz ürünlerinin harika örneklerinin sunulduğu Akdeniz Mutfağı. Listaye göz attığınızda Yunanca kelimeden çok Türkçe kelimeyi gördüğünüzde şaşırmayın.Kır saçlı garson Türkçe konuştuğumuz duyunca bizimle gözleri parlayarak Türkçe konuşmaya başlıyor .Ailesinin Türkiye-den Mübadelede Kavalaya geldiğini çocukken evlerin Türkçe konuşulduğu için Türkçe konuştuğunu anlatıyor.

Kavalya gitmişken Kavala kurabiyesi tatmanızı tavsiye ederim.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.