Aydınlık'a "yerli ve milli" kağıt müjdesi

Aydınlık'a "yerli ve milli" kağıt müjdesi
Türkiye’de yazılı basın ve kültür sanat dünyası kur kriziyle birlikte bir süredir büyük bir sıkıntı yaşıyor...

Türkiye’de yazılı basın ve kültür sanat dünyası kur kriziyle birlikte bir süredir büyük bir sıkıntı yaşıyor. Gazete ve kitap kağıdının neredeyse tamamını ithal eden Türkiye'de yayıncılar kur krizi nedeniyle ayakta kalma savaşı veriyor.
Gazeteler ve yayınevleri kitapları basmak için artan kağıt maliyeti nedeniyle baskı yapamıyor. Bu doğrultuda Aydınlık gazetesi belirli günler gazete çıkarmama kararı alırken okuyucuların destek istiyor. Cumhuriyet gazetesi ise kağıt maliyetini karşılayabilmek için gazetenin fiyatını 2 buçuk liraya kadar çıkarmıştı.
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı da Uğur Mumcu’nun kitaplarının basımını yapabilmek için okuyucularından destek istemişti.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye'nin ilk kâğıt fabrikası SEKA İzmit İşletmesi'nin özelleştirme kapsamına alınması ile 2005 yılında kapatılmasından sonra yayıncılık sektörünün kâğıtta yurtdışına bağımlı kaldığını anlatıyor. Kitap satışlarında bu yıl yaşanan düşüşe kurdaki yükselişin eklenmesiyle sektörün çok ciddi sıkıntıya girdiğini dile getiren Kocatürk, "Türkiye'de kitap kağıdı üretilmiyor. Tonu 750 avro olan kâğıt şimdi 900 avroya çıktı” diyor.
Ancak Türkiye’de kağıt üretimi AKP iktidara gelene kadar “yerli ve milli” olarak yapılıyordu. Türkiye'nin en büyük kağıt üretim tesisi SEKA, 2003 yılında, 1.1 milyon dolar karşılığında AKP'ye verdiği açık destekle tanınan Yeni Şafak Gazetesi'nin sahibi Albayrak Grubuna satılmıştı. Türkiye o günlerden beri kağıt krizini aşamıyor.
Aydınlık gazetesi de bugünkü manşetinde kağıt krizine değinerek kağıt ithalatına son verecek hamlelerin yapılması çağrısında bulunmuştu.
 
NE ZAMAN ÜRETECEKLER
SEKA'yı alan Albayrak Grubunun açıklamalarına göre, yıllık 700 bin ton kağıt üretim kapasitesine sahip olan yatırımın birinci etabının 2018 başında, ikinci etabının ise 2019 başında devreye alınması öngörülüyor. Böylelikle kağıt üretiminin de ülke içerisinde yapılması planlanıyor.
Albayrak Grubu'nun şirketlerinden Varaka'nın ise bin 500 kişiye istihdam sağlayan 1 milyar liralık yatırımıyla kurulan kağıt fabrikası, 1 milyon metrekarelik açık ve 140 bin metrekarelik kapalı alan üzerinde üretime başlaması planlanıyor.
Yıllık 700 bin ton kağıt üretim kapasitesine sahip olan yatırımın birinci etabının 2018 başında, ikinci etabının ise 2019 başında devreye alınması öngörülüyor. Varaka, Türkiye’nin yıllık 450 milyon dolarlık ithalat açığını kapatmayı hedefliyor. 
SATIŞ SÜRECİ NASIL OLMUŞTU
CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın önergesini yanıtlayan dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e SEKA’nın satış sürecini sormuştu.
Şimşek, Albayrak Grubu'nun devlete yaptığı ödemeyle ilgili, "SEKA Balıkesir İşletmesinin toplamı 1.1 milyon dolar olan satış bedeli vade farklarıyla birlikte 220 bin doları 2003'te, 240 bin dolarlık kısmı 2004'te, 794 bin dolarlık kısmı 2012'de ödenmiştir" demişti.
Balıkesir SEKA fabrikasıyla ilgili 10 yıllık satış sürecinin işleyişi şu şekilde gerçekleşti:
- Albayrak Turizm tarafından alınan işletmenin Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayı ile devir sözleşmesi 10.6.2003 tarihinde imzalandı.
- 287 personelin sözleşmesi Albayrak Turizm tarafından fesh edildi.
- Selüloz-İş Sendikası, Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne ihalenin iptali istemiyle açtığı davayı 15.10.2003 tarihinde kazandı.
- İptal kararı ancak bir yıl sonra Özelleştirme Yüksek Kurulu’na ve Albayraklara tebliğ edilebildi.
- Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin 2003 tarihinde yürütmeyi durdurma ve iptal kararı, Bölge İdare Mahkemesi 2003’te Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun iptal kararına itarızını reddetti. Danıştay 13. Dairesi 2004, 2005 ve 2006 yıllarında satış işleminin iptaline dönük kararlar verdi.
- İptal kararının yerine getirilmesi için işletmenin Albayrak’lardan alınarak Sümer Holding’e geri iade edilmesi amacıyla Bigadiç Asliye Hukuk mahkemesi ve Balıkesir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 11.2.2005 tarihinde iki ayrı dava açıldı.
- Bu davalardan tam 7 yıl sonra AKP hükümeti 26.4.2013 tarihinde çıkardığı 6300 sayılı Kanunla, özelleştirme konusunda yargı kararlarının uygulanıp uygulanmaması yetkisini Bakanlar Kurulu’na verdi.
- 22 Ağustos 2012 tarihinde Albayraklar gecikme faiziyle birlikte toplam 794 bin 318 doları ödeyerek son taksiti 9 yıl sonra yatırmış oldu.

ODATV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.