Basın İlan Kurumu’nun 3-5 Ekim 2016'da düzenlediği seminer son buldu

Basın İlan Kurumu’nun 3-5 Ekim 2016'da düzenlediği seminer son buldu
BİK Ulusal ve yerel gazetecilerin sorunlarını, gazetecilik mesleğinin hemen her alanında görev almış biri olarak iyi bildiğini söyleyen BİK Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, seminere katılan gazetecilerden, mesleki dayanışma ve özel haber konusunda d
 Kurum olarak, Basın İlan Kurumu’nun gazeteler açısından önemşne işaret eden Canbey ‘1961’den bu yana ulusal ve yerel medyaya hizmet eden bir kurumuz. O günden bu yana kendi reklamımızı yapmak yerine hizmet için çalışan bir kurum olduk. Personel sayısı 80 ile 100 civarında olmuş, öyle ki 2000’li yılların başına kadar sadece Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Konya’da şubemiz vardı. Tabi bu arada resmi ilan yayınlayan gazete sayısı 73, reklam yayınlayan gazete sayısı 150. Ancak 2014 yılında büyükşehir yasasıyla birlikte bizim görev alanımızdaki gazete ve dergilerin sayısı bin 452’ye çıkıyor. Valiliklerle bu sayı 2 bini buluyor ama şube sayımız da 41 oluyor. Türkiye’nin her tarafına yayıldıktan hem sonra gazete sayısında artış oluyor hem de ilanların yayınlanmasında ciddi bir artış meydana geliyor. Türkiye’yi kapsayan bir kurum olduk’ dedi.

‘ZAMANIN RUHUNU YAKALAYAMAYANLAR BU MESLEĞİN DIŞINDA KALACAK’

Genel Müdür Yardımcısı Canbey, zamanla artan resmi ilan alan gazete sayılarındaki artışı kalite konusunda yakalayamadıklarını söylerken ‘Sürekli gazete sayısı artarken kalitede maalesef aynı yükselişi gösteremedik. Ben bir iletişim mezunu olarak, bir gazetenin muhabirliğini yapmış biri olarak, yerel gazete çıkarmış biri olarak, Basın İlan Kurumu il müdürlüğü yapmış biri olarak ve şuanda da genel müdür yardımcılığı yapan birisi olarak yani içinizden biri olarak sorunları biliyorum. Artık internet ve dijital medya diye bir rakibimiz var. Bu sadece gazete değil radyo ve televizyonları da ciddi bir şekilde tehdit eder hale geldi. Artık hayatımızda bir Sosyal medya denen bir şey var. Daha televizyonlarda yayınlanmadan ve yayın yasağı getirilen bir haberi bile canlı olarak olay veriyor. Artık böyle bir döneme girdik. Gelişen teknoloji ile bazı haberleri artık haberin içindeymiş gibi hissettirerek giyilebilir teknolojik ürünler var. Siz haberin içerisindeymişsiniz gibi hissettirerek haberi veriyor. O yüzden zamanın ruhu dediğimiz şeri yakalayamazsak gelecekte bazı arkadaşlarımız gazetecilik mesleğinin dışında kalacak. Ama uyum sağlayabilen ve benimseyen meslektaşlarımız da bu işte olmaya devam edecek’ dedi.

Basın İlan Kurumu olarak yerel gazetecilerimizin sıkıntılarını çözme konusunda büyük bir gayret içinde olduklarını söyleyen Canbey, zarar eden gazete sahiplerine birleşmeleri önerisini sunduklarını, bu önerilerine uyan gazetelerin birleşmenin yararını gördüklerini söyledi. Canbey ‘Kurum olarak böyle bir dayatmayı yapma gibi bir girişimimiz olmadı. Bazı illerde de bu başarılı bir şekilde uygulanırken bazı illerde de problemler yaşandı. Bu durum karşısında Kurum olarak bu işin içinde olmamayı uygun gördük. Gazete birleşmelerinin olduğu yerlerde maliyetler ciddi anlamda aşağıya çekildi ve şu anda o bölgelerde hem gazetecilikten para kazanıyorlar hem de gazetecilik mesleğini yapmaya devam ediyorlar. Bu önerimizi ciddi ciddi düşünmenizi tavsiye ederiz’ dedi.

‘YENİ DÖNEMDE ÖZEL HABERLERE ÖNEM VERMELİSİNİZ’

Basın İlan Kurumu olarak gazeteciliğin yaşatılmasını ve desteklenmesini istediklerini söyleyen Mustafa Canbey. ‘Kaliteli gazetelerin çıkmasını istiyoruz ve sadece kaliteli gazetelerin çıkmasını değil kaliteli gazetecilerin de yetişmesini istiyoruz. Bu kaliteli işi yapamayan gazeteler ekonomik sıkıntıya düşüyorlar, personel maaşlarını ödeyemeyip kredi çekmeye kadar gidiyorlar. Kısaca ekonomi olarak ayakta kalmanın yollarını bulmak gerekiyor’ dedi.

‘Önümüzdeki dönemde gazetelerimizde özel haberler görmek istiyoruz. O günkü gazeteden yayınlanan haberlerin ajanslardan değil kendi muhabirleriniz tarafından özel olarak yapılmış olmasını görmek istiyoruz’ diyen Canbey şunları söyledi; Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğimiz size bir takım kriterler getiriyor. Bu kriterler genelde gazetecilik mesleğinin kalitesini artıracak kriterler olacak şekilde yapmaya özen gösterdik. O gazetelerin künyelerindeki isimlerin mesleklerinin karşılığını yapmasını istiyoruz. Özel haberler bu noktada oldukça önemli. Böyle gazeteler saygınlıklarını sağlamış oluyorlar. Halk gözünde itibarları oluyor çok rahat reklam alabiliyorlar ama bazı gazeteler de bu kadar rahat olamıyorlar. Bunlar itibar ve saygınlıkla alakalı. Bunlar olmayınca denetlemelerde gördüğümüz sorunlardan birisi fikir işçisi gazeteci arkadaşlarımızın maaşlarının zamanında ödenmemesi. Bunlar bizim önümüzde sorunlar olarak duruyor.

‘15 TEMMUZ’DA MİLLET VE MEDYA BİR OLDU’

Türk basının her zaman milletin sesi olma gayreti içinde olduğunun altını çizen Mustafa Canbey, bunun en güzel örneğini 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sırasında gördüklerini söyledi.

Canbey ‘Sizler olduğunuz illerde kamu görevi üstleniyorsunuz. Bunu en iyi 15 Temmuz’da yaşadığımız darbe girişiminde gördük. Basın Türkiye’nin yüz akı oldu. Önce millet ayağa kalktı aynı anda medya ayağa kalktı, hep birlikte önce vatan ve millet dedik. Hem milletimiz hem de medyamız kahramanlık örneği sergiledi. Birileri bu dayanışmayı görmeyebilir ama biz milletle, ulusal ve yerel medyayla dünyaya dayanışma dersi verdik. Onların dünyaya yayın yapan kanalları bunları görmek istemeyebilir. Biz milletçe ve medyayla birlik ve beraberliğimizi ortaya koyduk’ dedi.

‘BASIN İLAN KURUMU YENİ NESİL GAZETECİLİK OKULU BİR EKOL OLACAK’

Basın İlan Kurumu Yeni Nesil Gazetecilik Okulu sayesinde mesleğe yetişmiş eleman kazandırdıklarını söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey son olarak şunları söyledi; Medyanın yaşaması için desteklenmesi, gazetecilerin eğitilmesi gerekiyor. Biz basın ilan kurumu olarak bunu yapıyoruz, önümüzdeki dönemde daha çok yapacağız. Bu sene ilk defa Yeni Nesil Gazetecilik eğitimi düzenledik. Farklı üniversiteleri farklı fakültelerinden 50 öğrenciyi davet ettik. Bunlar sadece iletişimci değil hukuk ve ekonomi gibi değişik alanlarda da gazetecilik yapmak isteyen öğrencilerdi. Bu öğrencilerden yarısı şu anda ulusal ve yerel medyada gazetecilik mesleğini yapıyorlar. Biz bu projeyi de İŞKUR vasıtasıyla Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz. İyi bir eğitim müfredatımız var. Bu işbirliğini sağlayabilirsek Basın İlan Kurumu Yeni Nesil Gazetecilik Okulu bir ekol olarak devam edecek.

Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, şubesi bulunan yerlerdeki resmi ilan yayınlanan gazetelerde çalışan basın mensuplarına yönelik eğitim seminerinin kapanış konuşmasını yaptı.(Fotoğraflar: Ufuk Küçükyılmaz/BİK)

Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, şubesi bulunan yerlerdeki resmi ilan yayınlanan gazetelerde çalışan basın mensuplarına yönelik eğitim seminerinin kapanış konuşmasını yaptı.(Fotoğraflar: Ufuk Küçükyılmaz/BİK)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.