Basın özgürse toplum özgürdür

Basın özgürse toplum özgürdür
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, basında sansürün kaldırışının 106’ıncı yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Dr. Akgün, ödün vermeden demokrasi için mücadele eden gazetecilere teşekkür etti...
 İkinci Meşrutiyet'le birlikte 24 Temmuz 1908'de gazeteler üzerindeki sansürün kalkmasının 106’ıncı yılının kutlandığını hatırlatan Başkan Akgün, mesajında şu ifadelere yer verdi:

Bir toplumun demokratik bir toplum niteliği kazanabilmesinde en önemli unsurlardan birisi, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini serbestçe kullanabilmeleridir. Demokratik toplumlarda devletin asli görevi, temel hak ve özgürlükleri korumak ve geliştirmektir.

Düşünce ve kanaat özgürlüğü
Temel hak ve özgürlükler arasında düşünce ve kanaat özgürlüğü önemli bir yer alır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesinde de bu özgürlük güvence altına alınmıştır. Bu kapsamda düşünce ve kanaati açıklama özgürlüğünün en olağan yolu ise basındır.

Çünkü demokratik toplumlarda kişiyi ve toplumu aydınlığa kavuşturacak, daha mutlu bir yaşantı düzeyine ulaştıracak olan “gerçek” ancak farklı düşünce ve kanaatlerin serbestçe tartışılması; her şeyin gün ışığına kavuşturulması sayesinde ortaya çıkar. Demokratik toplumlarda basının en önemli görevi, kamu yararını ilgilendiren konularda haber ve bilgi vermektir.

 Bu yolla toplumu aydınlatmak ve kamuoyu oluşmasını sağlamaktır. Demokrasi ve özgürlük arayışı Bağımsız ve tarafsız basın, toplumun bilinçlenmesi ve demokrasinin gelişmesi açısından olmazsa olmazdır. Türk basınında sansürün kaldırışının 106’ıncı yılını kutladığımız bugün ne yazık ki, demokrasi ve özgürlük arayışımız halen sürmektedir.
Demokratik ve özgür bir toplum ancak basının özgürleşmesi ile olur. Bu düşünceyle; gazetecilik mesleğinin etik değerlerine bağlı olarak, içinde yaşadığı toplumun demokratikleşmesi uğruna mücadele veren gazetecilerin gününü kutluyor, bu uğurda yaşamını yitiren meslek şehitlerini saygı ve rahmetle anıyorum. Her türlü güçlük ve imkansızlıklara rağmen yerel demokrasi ve kamu yararına çalışmaktan ödün vermeyen yerel basınımızı özellikle kutluyor, basın mensubu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.