Bugün 'Öldürülen Gazeteciler Günü'

Bugün 'Öldürülen Gazeteciler Günü'
Gazeteci Hasan Fehmi'nin ölümünün ardından 108 yıl geçti. O tarihten bu yana cinayetler sürüyor.
Bugün Öldürülen Gazeteciler Günü. 6 Nisan’da suikast sonucu Türkiyeli gazeteci Hasan Fehmi yaşamını yitirdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 1996 yılında “6 Nisan” tarihini “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak kabul etti.

Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinin üzerinden 108 yıl geçti. Türkiye’de o günden bu yana 100’ü aşkın gazeteci öldürüldü. Bugün 166 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

Dihaber’de yer alan habere göre, O günden bu yana öldürülen gazetecileri kayıt altına alan Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) listesinde, Krikor Zohrab’tan Hrant Dink’e, Uğur Mumcu’dan Metin Göktepe’ye, Musa Anter’den Ferhat Tepe’ye kadar en az 66 gazetecinin faili meçhul cinayetlere kurban gittiği belirtiliyor. Ancak listede 1990’lı yıllarda öldürülen birçok Kürt gazetecinin ismi yer almıyor. Sadece Kürt basınında 1990 yılından bu yana yaklaşık 80 gazeteci öldürüldü. Türkiye’de, TGS verilerine göre 156 gazeteci, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi verilerine göre ise 166 gazeteci bugün cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Gazeteci Hasan Fehmi Bey’in öldürülmesinden bu güne kadar halen gazetecilerin öldürülmesini Türkiye’de basın özgürlüğüne duyulan “öfkenin” göstergesi olarak niteleyen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, aradan geçen 108 yıla rağmen onlarca gazetecinin öldürüldüğü ve öldürülmeye devam edildiğini söyledi. Türkiye’de 100’ü aşkın basın-yayın kuruluşunun kapatıldığına ve 156 gazetecinin de cezaevinde olduğuna dikkat çeken Durmuş, “Türkiye’de basın özgürlüğü, dünyada kıyaslanamayacak kadar kötü durumdadır” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.