Cumhuriyet davasında cezalar onandı

Cumhuriyet davasında cezalar onandı
Cumhuriyet davasında yargılananlar, kalan cezaları için tekrar cezaevine girecekler.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf), Cumhuriyet gazetesi davasında verilen cezaları onadı. Karar uyarınca temyiz incelemesini istinaf mahkemesinin yaptığı Cumhuriyet davasında yargılananlar, kalan cezaları için tekrar cezaevine girecekler.

T24'ün aldığı bilgiye göre, karar duruşmaları geçen yıl yapılan Cumhuriyet davasında beş yıla kadar  verilen cezaların itiraz incelemesini yapan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen mahkûmiyet kararlarını onadı. Karar uyarınca, dosyaları istinaf incelemesine tabii tutulan isimlerin, kalan cezalar için tekrar cezaevine girmeleri gerekecek. 


Cumhuriyet gazetesi davasında değişik sürelerle tutuklu olarak yargılanan ve beş yıla kadar çeşitli sürelerle hapis cezası alan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Bülent Utku, Emre İper, Hakan Kara ve Kadri Gürsel'in dosyaları istinaf mahkemesinde karara bağlandı.

Karar uyarınca, incelemeleri İstinaf Mahkemesi’nde yapılan isimlerden 336 gün cezaevinde kaldıktan sonra 2 yıl 6 ay ceza alan Kadri Gürsel ile 278 gün cezaevinde kaldıktan sonra 2 yıl 4 ay ceza alan Bülent Utku dışında kalanlar tekrar cezaevine girecek.

Karara göre tekrar cezaevine girecek isimler şöyle:
Musa Kart - 1 yıl 16 gün
Mustafa Kemal Güngör - 1 yıl 16 gün
Emre İper: 3 yıl 1 ay 15 gün
Hakan Kara: 1 yıl 16 gün

KOPYALA YAPIŞTIRDA BİLE HATA VAR
Cumhuriyet davasının avukatlarından Tora Pekin, 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “son derece hukuka aykırı kararını istinafın aynen benimsediğini” söylerken “Kabul edilmesi mümkün olmayan haksız-hukuksuz karar vermişler. Kopyala yapıştır yaparken bile hata yapmışlar” yorumunu yaptı.

Cumhuriyet gazetesi davasında beş yılın üzerinde ağır hapis cezası alan ve istinaf mahkemesinde cezalarını onanan isimlerin temyiz incelemesi ise Yargıtay'da devam ediyor. Temyiz dosyası Yargıtay'da süren isimler: Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin, ve Ahmet Şık.

Cumhuriyet davasında yargılanan isimlerin İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde aldıkları cezalar, tutuklu kaldıkları süreler ve haklarındaki hükmün kesinleşmesi durumunda cezaevinde tekrar yatacakları süreler şöyle:


31 Ekim 2016'daki gözaltı operasyonuyla başlayan, tutuklamalarla devam eden ve ilk duruşması 24 Temmuz 2017'de yapılan Cumhuriyet gazetesi davasında karar, 26 Nisan 2018’de açıklanmıştı.  "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet’in yazar, yönetici, çizer ve muhabirlerine ceza yağmıştı.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.