GAZETECİ-YAZAR KEKEÇ, YENİ ANAYASA SÜRECİNİ ANLATTI

GAZETECİ-YAZAR KEKEÇ, YENİ ANAYASA SÜRECİNİ ANLATTI
Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenlediği ve A.Cihangir İşbilir'in moderatörlüğünde gerçekleşen 'Yeni Anayasa Süreci ve Referandum’’ programının konuğu gazeteci- yazar Ahmet Kekeç oldu.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programı, Küçükçekmeceli vatandaşlarla birlikte Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan da izledi. Yaklaşık iki saat boyunca süren programda Kekeç, Yeni Anayasa Değişikliğini ve Referandum sürecini anlattı.

 

“DIŞ DİNAMİKLERİN ZORLAMASIYLA YAPTIK”


Dış dünyanın tarihimize olan etkisinden bahseden Kekeç; “Tarihimize baktığımız zaman geçmişte Osmanlı İmparatorluğu vardı. 1918 den sonra yani 1.Dünya savaşından sonra, Türkiye Cumhuriyeti diye başka bir devlet kuruldu. Tarihçi İlber Ortaylı; ‘Osmanlı İmparatorluğu batmadı, yıkılmadı ve yerine de yeni bir yapı kurulmadı’ der ve bu hadise sadece şunu gösterir: Türklerin yani bu coğrafyada yaşayan insanların değişime ayak uydurma konusunda ne kadar becerikli olduklarını… Bu bizim yıkıldığımız yenildiğimiz anlamına gelmez. İmparatorluk yıkılırken işin içinde dış dinamikler vardı. Yeni bir devlet kurarken yine işin içinde dış devletler vardı. Biz bu devleti onaylatmak için çok büyük fedakârlıklar yaptık ve her şeyimizi değiştirdik. Sırf kendimizi onaylatabilmek için 1946 yılında demokrasiye geçtik ve bunu dış dinamiklerin zorlamasıyla yaptık’’dedi.

 

“KADERİMİZİ BUNDAN SONRA KENDİMİZ BELİRLEYECEĞİZ’’


Tarihimizde bir ilkin gerçekleşeceğini vurgulayan Kekeç; “Bugüne kadar bu topraklarda olan her şey dış dinamiklerin zorlamasıyla, ön ayak olmasıyla gerçekleşti. Ama 2017 yılında ilk kez bir şey olacak ve ilk kez işin içinde dış dinamiklerin etkisi olmadığı yönünde bir karar verilecek. Yani bir değişime karar verme arifesindeyiz. Bu bizim tarihimizde olan ilk şeydir. Biz kaderimizi bundan sonra kendimiz belirleyeceğiz. Biz bugüne kadar bize dayatılan sistemin arızalarını gördüğümüz için, ilk kez ayağımıza bunu değiştirme fırsatı geldiği için 16 Nisan’da bu değişimi gerçekleştirebilmek için sandık başına gideceğiz ve sistemi yeniden kuracağız’’ dedi.

 

“HAYIR, ÇIKARSA, BU ÜLKE YÖNETİLEMEZ’’


Referandum’un olası sonuçlarını değerlendiren Kekeç; “Karşı çıkan dış dünya evet çıkmasını hemen hazmedemeyecek. Bir anlaşma zemini bulmak için de gayret içinde bulunacaklar. Bize bugün baktıkları gibi bakamayacaklar. Anlaşmak zorunda olduklarını hissettikleri an, anlaşma yolu seçecekler. Eğer referandum da hayır çıkarsa, bu ülke yönetilemez. İpin ucu kaçar ve hiçbir otorite bunu toparlayamaz. O zaman darbecisi de Fetöcü’sü de durumdan vazife çıkarır ve 15 Temmuz’da yarım bıraktıkları işi tamamlarlar. Bizi daha kötü ve tedirgin günler bekleyebilir’’ dedi. 
Program sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Ahmet Kekeç’e Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan teşekkür ederek, çiçek takdim etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.