Gazeteciler 5 gün içinde işten atılacak

Gazeteciler 5 gün içinde işten atılacak
Terör davası açılan gazetecinin işten atılması istenecek. Aksi takdirde ilanlar kesilecek.
 Gazete ve dergilerin yayın hayatlarını sürdürebilmeleri için ekonomik destek sağlayan resmi ilan ve reklamlarla ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı.
 
Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nün Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.


"TERÖR DAVASI AÇILIRSA..."

Yönetmeliğin “Yayınlama hakkının durdurulması veya sona erdirilmesi” başlıklı 110. maddesi tartışma yarattı. Buna göre hakkında ‘Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ve/veya Terörle Mücadele Kanunu’ kapsamındaki suçlar nedeniyle ceza davası açılan yayın sahibi, ortağı veya tüzel kişi temsilcisi bulunan yayın kuruluşunun resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı durdurulacak. Benzer suçlar nedeniyle hakkında ceza davası açılan asgari fikir işçileri kadrosunda yer alan kişilerin de 5 gün içinde işten atılması gerekecek. Bu kişileri işten atmayan yayının, resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı durdurulacak.

TÜRKÇE ZORUNLULUĞU

Yönetmelikle gazetelerin en erken baskıya girebilecekleri saat zorunluluğu da 14.00’ten 17.00’ye çıkarıldı. Yönetmelikle gazetelerin asgari yüzölçümü içinde yer alan her türlü yazı metninin Türkçe olması zorunluluğu da getirildi. Asgari kadroda birinci derece akrabalar da bulunamayacak.

TGS: GAZETE İÇERİĞİNE MÜDAHALE

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), yeni yönetmeliğin resmi ilan hakkını keyfiyete bağladığını, gazetelerin içeriğine müdahale anlamına gelecek olan bu değişiklik ile tek tip gazetecilik yaratılmak istendiğini iddia etti. TGS Yönetimi, şu açıklamayı yaptı: “Yönetmelik değişikliğine göre; devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü için tehdit oluşturan süreli yayınlar, resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı açısından değerlendirilecek. Yapılan değişiklikte tek başına bu madde bile birçok gazetenin resmi ilanının kesileceği anlamına gelmektedir. Basın özgürlüğünün bu kadar ayaklar altına alındığı bir dönemde hükümet tüm farklı sesleri susturma amacını taşımaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.