Gazeteciler piknikte buluşuyor

Gazeteciler piknikte buluşuyor
İstanbul Gazeteciler Derneği (İGD) tüm basın mensuplarını ve ailelerini piknikte bir araya getiriyor. 21 Temmuz Cumartesi günü Çatalca Karamandere'de bulunan Gizemli Vadi Tesisleri'nde gerçekleşecek pikniğe basın dünyasından çok sayıda ismin de
İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert;  ''24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'' anısına düzenlenecek piknikle ilgili şu ifadeleri kullandı; “Bildiğiniz üzere 24 Temmuz günü her yıl; ''24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'' olarak kutlanır. 24 Temmuz 1908 tarihinde, II. Meşrutiyetin yürürlüğe girmesiyle birlikte, çıkan gazeteler sansür memurlarına verilmeden basılmış ve bugün sansürün kaldırılması olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı Matbuat Cemiyeti adıyla örgütlenmiş gazetecilerin büyük bölümü meşrutiyeti sevinçle karşıladılar. Sansürün karşısına dikilebileceklerdi artık. 1876’dan kalma sansür kararnamesini uygulatmayacaklardı. Yani sansür memurları yayından önce gazeteleri kontrol edemeyecekti. Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde İkdam Gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını aynı sözlerle geri çevirdiler: gazeteler hürdür, sansür yasaktır.”

Bayramın perde arkasını anlattı

24 Temmuz'un önemine ilişkin açıklamalarını sürdüren Başkan Mert, “25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı artık. Uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre basılmışlardı. Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi de büyük oldu. Bazı gazeteler satışlarını 2 binlerden 5 binler düzeyine çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam karaborsada yarım liraya kadar alıcı bulabildi. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı. 24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi. Daha sonra kutlamalar “geleneksel gazeteciler günü” adı altında yapılmaya başlandı. Türkiye’deki basın kuruluşları zaman zaman 24 Temmuz 1908 öncesini hatırlatan dönemlerden geçtiler ama 24 Temmuz simge olarak önemini hiç kaybetmedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman “gazeteciler için de bir gün belirleyelim” düşüncesi ortaya atılmış ve 24 Temmuz tarihi “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır.”



Çatalca'nın tadını çıkaralım

Bütün gazetecileri Çatalca'daki pikniğe davet eden Mert, “Aradan geçen yüz yılı aşkın bu sürede buralara neden gelindi, nasıl gelindi, kim veya kimler getirdi. Eminim saatlerce tartışılacak ve bir o kadar da üzerine düşünülecek bir konu. İşte gelin hep birlikte hem bunları tartışalım, konuşalım, dertleşelim. Hem de güzel bir yaz gününde, Çatalca'nın eşsiz güzellikleri eşliğinde hep birlikte anın tadını çıkaralım.  Her renkten, her görüşten basın mensubu arkadaşlarımız ile piknikte buluşarak basının bu günkü halini, artılarını, eksilerini konuşacağımız pikniğimizde tüm meslektaşlaımızı ve ailelerini ağırlamaktan onur duyacağız” açıklamasında bulundu.


İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.