Gazetecilere tanınan haklar geri verilmeli!

Gazetecilere tanınan haklar geri verilmeli!
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle söyleşi düzenleyen İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD), Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker'i ağırladı. Söyleşi öncesi bir konuşma yaparak; '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
 Cumartesi günü Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde yapılan söyleşiye gazeteciler katıldı. Saat 12.00'da kokteyl ile başlayan program, konferans salonunda devam etti. İlk olarak kürsüye İYGAD Başkanı Mehmet Mert çıktı. İYGAD'ın hedef ve projelerinden bahseden Mert, 40 günlük bir yönetim olduklarını ifade ederek, "Sabırla büyük işler başaracağız. Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimizi oluşturduk. Hepsini tek tek yerine getirmeye çalışıyoruz. Çok kısa bir süre sonra merkez binamız olacak. Yerel gazetecilerin mesleki şartlarını daha iyi noktaya taşımak için elimizden geleni yapacağız. Görevlerini yerine getirirken hangi zorluklar içinde olduklarını biliyoruz ve kolaylaştırmak için gerekli şartları hazırlamaya çalışıyoruz. Sağlık kuruluşlarından indirimli faydalanma, birçok özel kurumdan indirimli yararlanmaya yönelik adımlar attık. Sosyal sorumluluk projeleri üretirken, aynı zamanda işsiz meslektaşlarımıza yönelik de çalışmalar yapacağız" dedi.


MEHMET MERT: Gazetecilere tanına haklar geri verilmeli!
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün artık anlamını yitirdiğine dikkat çeken Mehmet Mert şöyle konuştu: 7 binin üzerinde gazeteci işsiz, 234 gazeteci haber yaptığı için yargılanıyor, 30'un üzerinde gazeteci cezaevinde tutuklu, onlarca gazeteci haber yaptığı için gözaltında, gazetecilerin Sendikalaşma ve örgütlenme özgürlüğü yok, gazetelerin büroları bir bir kapatılıyor, medyada çok seslilik kalmadı.

Meslekte baskılar, işten atmalar, otosansür her geçen gün artmakta. Evet 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü bizler için çok özel ve çok anlamlı bir gün. Ancak daha önce elde ettiğimiz hakları kaybettiğimiz için bu günü kutlamak yerine kaybettiğimiz hakları geri almak için etkinlikler yapmalıyız. 1961 yılında çıkan 212 sayılı yasa yıllar içinde eridi. Gazetecilere tanınan haklar ortadan kalktı. Yıpranma hakkı, elektrik, su telefon ve ulaşıma tanınan % 50 indirim hakları ortadan kalktı. '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' bir bayram günü kutlanması gerekmiyor. Aksine olsa olsa 10 Ocak Gazetecilerin Haklarının Elinden Alındığı gün olarak protesto edilmesi gerekiyor.' dedi.

KÖŞKER: 'SİZLERDEN BİRİYİM'
İYGAD'ın 'Yerel gazeteciliğin dünü, bugünü ve sorunlarını' konulu söyleşisini gerçekleştiren Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, meslekteki anılarını anlatarak konuşmasına başladı. Kendisinin de yerel gazetede çalışarak mesleğe ilk adımı attığını belirten Köşker, bölgede birlikte çalıştığı gazetecilerle olan anılarından bahsetti. Konuşmasının devamında meslekteki zorluklara değinen Köşker, yerelde gazeteciliğin en büyük sorunu olarak ekonomik kaynağı işaret etti. "Para olmadan ayakta kalabilmek ve tarafsız olmak mümkün değil" görüşünü aktaran Köşker, şöyle devam etti:

"Yerelde görev yapan bir arkadaşınız olarak, sorunlarını gerçekten iyi biliyorum. En büyük sıkıntı para kaynağı. Para olmadan hiçbir şey olmuyor. Gazete hazırlanamaz ve dağıtılamaz. Gelir kaynağımızı ayarlayamıyorsak çok zor. Peki bu parayı nereden aşacağız? İki yöntemi var; satış ve ilanlar...

İyi içerikli, iyi tasarımlı bir gazete iyi satışa ulaşır. İki şekilde de ilan var. Bir özel ilan, bir de resmi ilan. Resmi ilanlar ise mevzuata uygun şartlar yerine getirildiğinde Basın İlan Kurumu'nun verdiği resmi ilanlardır.Bu durumla ilgili de kurumun web adresinde gerekli olan mevzuat yayınlanmaktadır. Bu şartları yerine getiren herkes faydalanmaktadır."

'YEREL BASININ GÜCÜ BÜYÜKTÜR'
Köşker, "Yerel basının gücü çok büyük" diyerek şunları söyledi: "İlçelerde, mahallelerde ve köylerde ne olup bitiyorsa hepsi takip ediliyor ve haber yapılıyor. Yereldeki sorunlar genele taşınıyor. Halka yaşadığı mahallenin sıkıntı ve sorunları ya da gelişmeleri aktarılıyor; halk bilgilendiriliyor. Yereldeki bürokratik çözüm mekanizması çalıştırılıyor. Gerçekten yerel basın çok güçlüdür.

'EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK'
Türkiye'de 50'nin üzerinde iletişim fakültesi var. Bunlar yılda 10 bine yakın mezun veriyor. Zamanında planlama düzgün yapılsaydı, bugün bu kadar çok işsiz kalmazdı. Gazetecilikteki iş sahası daraldı. Ülkemizde gazeteler az satıyor. 1970'lerde satılan gazete sayısı 5 milyon civarıydı, bugün yine aynı sayılarda. Bu Türkiye genelinde çok az bir rakam. Televizyonun ve internetin etkisi bugünlerde daha çok. Ancak Avrupa'da gazete satışları daha fazla. Genel durum böyle olurken, en büyük sorunların başında işsizlik geliyor. İşsizliğin yanı sıra, düşük maaş sorunu var."

'BASIN İLAN KURUMU ÖZEL İLAN DA VERMELİ'

Söyleşi sonunda soru-cevap kısmına geçildi. Çok sayıda gazetecinin soru yönelttiği programda, Basın İlan Kurumu'nun sadece resmi ilan vermemesi gerektiği, özel firma ilanlarının da yerel gazetelere aktarılması gerektiğine yönelik görüş belirtildi. Neden bunun yapılmadığını soran gazetecilere "Olabilir" yanıtını veren Köşker, gerekli adımları İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği gibi kuruluşların atması gerektiğinin altını çizdi.  

Program hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.