Hesap değil kapı kapandı

Hesap değil kapı kapandı
Türkiye, Twitter’a 7 tweet kaldırma, 30 hesap kapatma talebinde bulundu ama...
 ‘Gezi’ olaylarını da kapsayan dönemde Türkiye, Twitter’a 7 tweet kaldırma, 30 kullanıcı hesabı kapatma ve 10 civarındaki bilgi talebinde bulundu ancak hiçbirine yanıt alamadı. Türkiye, ‘hesap kapatma’ talebiyle ise dünya birincisi oldu.

Dünyanın en popüler sosyal paylaşım sitelerinden biri olan ‘Twitter’, Türk hükümetinin taleplerini geri çevirmeye devam ediyor. 2012’de Türk mahkemeleri ve güvenlik güçlerinin taleplerine olumsuz yanıt veren Twitter, 2013’ün Ocak-Haziran ayları arasını kapsayan ilk altı ayında da Türkiye’den gelen yaklaşık 47 talebe olumsuz yanıt verdi. ‘Gezi’ olaylarına denk gelen dönemi de kapsayan Twitter Şeffaflık Raporu’na (Transparency Report) göre Türkiye’deki yetkili makamlar Twitter’dan 7 tweet kaldırma, 30 kullanıcı hesabı kapatma ve 10 civarındaki bilgi talebinde bulundu.

DÜNYADA İLK SIRADA

Söz konusu dönemde 30 ‘hesap kapatma’ talebiyle Türkiye dünyada birinci oldu. Hesap kapatma talebi konusunda Fransa’dan 14 talep gelirken ABD’den 11 ve Brezilya’dan da 11 talep geldi. Türkiye’nin 7 ‘tweet sildirme’ talebinin üç tanesi mahkeme kararlarıyla verildi. Geriye kalan dört talep, polis ve diğer devlet kurumları tarafından yapıldı. 

SİLDİRMEDE RUSYA ÖNDE

Atılan tweetleri kaldırma konusunda Türkiye üçüncü sırada yer aldı. Rusya Federasyonu 17 tweet sildirme talebinde bulunurken, bu rakam Brezilya yetkili makamlarında 10’a ulaştı. Ancak Twitter, 2012 yılının ikinci yarısında olduğu gibi Türk yetkili makamlarının taleplerine cevap vermedi. Türkiye’deki yetkili makamlar 2012’nin Temmuz-Aralık aylarını kapsayan ikinci yarısında da yaklaşık 10 kullanıcını bilgisini istemişti, ama ABD merkezli sosyal paylaşım sitesi Türkiye’nin taleplerine yanıt vermemişti.

Twitter çıkartması yapıldı

Gezi eylemlerine denk gelen dönemde Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri Silikon Vadisi’ndeki Twitter ofisini ziyaret etmişti. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan BTK Başkanı Tayfun Acarer, sansür ya da içerik isteme niyetiyle görüşmelerin yapılmadığını ifade etmişti. Öte yandan Twitter, özellikle son günlerde Twitter’daki sahte ve aktif olamayan isimsiz hesaplara ‘yumurta operasyonu’ düzenliyor. Dünya çapında Twitter kullanıcılarının takipçilerini azaltan operasyon, Türkiye’yi de etkilemişti.

Bilgi talebi yükseldi

Raporda yer alan tabloların geneline bakıldığında küresel çapta hükümetlerin kişisel bilgi taleplerinde artış olduğu görüldü. Hükümetler, geçen yılın ikinci yarısında yaklaşık bin bilgi talebinde bulunurken, bu rakam 2013’ün ilk yarısında yüzde 15 civarında artarak bin 157’ye ulaştı. Paylaşılan bilgilere göre hükümetler Twitter hesaplarına bağlı IP adreslerini ya da e-posta adreslerini istedikleri görüldü. En fazla bilgi talebinde bulunan ülkelerin başında 902 talep ile ABD yer aldı. Twitter ABD’nin yüzde 67 talebine cevap verdi. ABD’yi 87 taleple Japonya ve 26 taleple İngiltere takip etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.