İYGAD liderlerden 'yasal çözüm' istedi

İYGAD liderlerden 'yasal çözüm' istedi
İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği, Ankara temaslarında önemli ziyaretler gerçekleştirdi. Yerel gazetecilikte yaşanan sorunlar ile ilgili yasal mevzuat düzenlemesi için girişimde bulunan İYGAD, talep dosyasını Başbakan Davutoğlu'na, CHP lideri Kılıçdaroğl

Yerel gazetecilikle ilgili yasal mevzuat eksikliğinin meslekte sorunlara yol açmasının ardından çalışma başlatan İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD) Yönetimi, gazetelerin kuruluş sırasında basite indirgenen prosedürleri baştan aşağı değiştirecek dosya hazırladı.

Türkiye'deki tüm yerel gazeteleri kapsayan yeni mevzuat teklifinde, yıllardır sorun yaratan eksik noktalara çözüm bulunması hedefleniyor.

Bu amaçla bir süredir toplantılar yapan İYGAD Yönetimi, düzenlenmesi gereken konuları maddeler halinde oluşturdu ve ilgili makamlara sunmak için harekete geçti.  

4 Kasım günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de ve genel merkez binalarında siyasi parti genel başkanlarıyla görüşme gerçekleştirildi. İlk olarak gurup toplantılarına katılan gazeteciler, siyasilerin açıklamalarının ardından randevu saatlerinde biraraya geldiler.

 

DÜZENLEMEYE SICAK BAKTILAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşmede, dosyayı bizzat kendisi alarak ilgileneceğini söyledi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bu konuda öncü olmak isteriz. Sizlerin sıkıntılarını çözmek için değerlendirme yapacağız ve mecliste gündeme getireceğiz" dedi. MHP lideri Bahçeli de, yardımcılarına bu hususta talimat verdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Araştırma önerisi hazırlayıp teklifimizi sunacağız. Kamuoyu oluşturarak gündeme getireceğiz. İktidar partisinin de bu konuya ilgisini isteyeceğiz" şeklinde konuştu.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener ise "Meclis Başkanvekili olarak, siyasi partilerin grup sözcülerinden sizlerin taleplerine destek olmasını bizzat rica edeceğim" ifadesini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay da, "2004 yılında yerel gazeteler için bir mevzuat çıkarmıştık ve kolaylaşmasını istemiştik. Demek ki sorunlar oluşmuş. Yaşadıklarınızı en iyi sizler biliyorsunuz. İş Güvenliği yasa tasarısında da bu konuyla ilgileneceğiz. Emin olun istişareler yapacağız ve gerekli çalışmayı başlatacağız" sözünü verdi.

Basından sorumlu bir diğer AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da konunun takipçisi olacağını dile getirdi.

 

KAYNARCA: GEREKENİ YAPACAĞIZ

Aynı zamanda 2002 yılında kurulan İYGAD'ın kurucu başkanlığını yapan AK Parti İstanbul 3.Bölge Milletvekili Tülay Kaynarca, AK Parti kanadına gerçekleştirilen tüm ziyaretlerde hazır bulundu. Mevzuat düzenlemesiyle ilgili meslektaşlarının talepleriyle yakından ilgileneceğini belirten Kaynarca, "İktidar partisi olarak biz gerekeni yapacağız. Bu konunun takipçisi olacağım" dedi. Yasal eksiklerdeki haklılığa dikkat çeken Kaynarca, en kısa sürede gündeme gelmesi için konunun takipçisi olacağının altını çizdi.  

       

TARAKÇI: HER ŞEY İYİLEŞTİRMEYE YÖNELİK

İYGAD Başkanı Ali Tarakçı, siyasilerle yapılan görüşmelerde bilgilendirmede bulundu. Yerelde gazete çıkarmanın sadece "Cumhuriyet basın savcılığına dilekçe yazmakla" başladığını ve dilekçe dışında hiçbir prosedür olmadığını ifade etti. Bu denli kolaylık nedeniyle sorunlar yaşandığını anlatan Tarakçı, mevzuat düzenlemesiyle birlikte gazete çıkaracak kişilerin bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.  

Tarakçı, başvuru yaparken "vergi kaydı, (vergi levhası), kira kontratı, günlük gazete ise en az 3 sigortalı, haftalık, 15 günlük ve aylık gazetelerden ise en aza 2 ve 1 sigortalı şartı, yazı işleri müdürlerinin iletişim fakültesi mezunu olması, işletme fakültesi ve benzeri okullar, cemiyet ya da meslek örgütünden bir belgesi olma, bir meslek örgütüne ve cemiyete üye olma zorunluluğunun getirilmesi, seçim dönemlerinde künyesiz ve sahte isimlerle, mevkute beyanı olmadan gazete çıkaran; hazırlayan ve basanlara yönelik ağır hapis cezalarının, kahvelere ruhsat verilirken mutlaka üç yerel gazeteye abone olma şartı getirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Tarakçı, tüm uğraşların yerel gazetecilik mesleğinde iyileştirme amacı taşıdığını kaydetti.     

 

SİYASİLERE DOSYA SUNULDU

Ziyaretler kapsamında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, TBMM Başkanvekili, MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener'e, MHP Gurup Başkanvekili Oktay Vural'a, TBMM İdare Amiri, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak'a, AK Parti Basından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Kırıkkale Milletvekili Beşir Atalay'a, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi, İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca'ya, MHP Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin'e ve HDP Basından Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç'a talep dosyası sunuldu.

 

YÖNETİM HAZIR BULUNDU

İYGAD yönetim kurulu üyelerinden Başkan Ali Tarakçı, Mehmet Mert, Eren Ermiş, Zafer Yiğiter, Barış Emregül, Refik Bek, İbrahim Küpeli, İsmail Çavdar, Yakup Tezcan, Şahin Aydıner, Osman İslam, Hasan Hınıslı, Mustafa Küpeli ziyaretlere katıldı.

Gazeteciler Durbey Duran, Nurhayat Varol, Ahmet Üner, Kadir Çeşik, Sevim Öney Çavdar ve Emret Baktüroğlu da ziyaretlere eşlik etti.

MHP Büyükçekmece eski İlçe Başkanı Alaattin Yavuz Güneş ve mevcut İlçe Başkan Yardımcısı Ahmet Yanık da İYGAD'ın ziyaret programlarına katılım gösterdiler.   

 

 

İYGAD, Başbakan Davutoğlu ile hatıra fotoğrafı çektirdi



CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile makamında toplantı yapıldı




MHP Lideri Bahçeli'ye talepler anlatıldı



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay'a düzenleme konuları anlatıldı


TBMM Başkanvekili Meral Akşener ile görüşüldü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.