Turkcell'den 423 tweete daha erişim engeli

Turkcell'den 423 tweete daha erişim engeli
Turkcell, hakaret bulunduğu gerekçesiyle 423 tweete daha erişim engeli istedi.
 Karaman’daki cinsel istismar skandalıyla kamuoyunun gündemine oturan Ensar Vakfı’nın düzenlediği Türkiye Değer Ödülleri’ne sponsor olduğu gerekçesiyle Twitter’da kullanıcıların tavır aldığı Turkcell, hakarette bulunduğu gerekçesiyle 423 tweete daha erişim engeli talep etti.

Daha önce 864 tweet engellenmişti

İstanbul Anadolu 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği, 1 Nisan tarihinde Turkcell’in toplum nezdindeki ‘konum ve saygınlığını zedelediği’ ve şirketi ‘küçük düşürdüğü’ gerekçesiyle toplamda 864 içeriğe erişimin engellenmesine karar vermişti.

Kullanıcılar, mahkemenin bu kararına Twitter’da #SansürCell etiketiyle tepki göstermişti.
Şimdi de toplam 423 tweete engel kararı

12 Nisan tarihli kararda bir hesaba ait dokuz tweete erişimin engellenmesine karar verildi.

22 Nisan tarihinde alınan kararda 266 tweetin, Turkcell’in toplum nezdindeki saygınlığını zedelediği, küçük düşürdüğü belirtildi. Kararda kamuoyu önünde gerçeğe aykırı bilgi verilerek şirketin toplum nezdinde hedef gösterildiği, kişilik haklarının ve ticari itibarının sarsıldığı da savunuldu. Bu gerekçelerle söz konusu tweetlere erişim engeli getirildi.
Aynı kararda 158 tweet için alınan erişim engeli kararının gerekçesi olarak, ‘Sapıkcell, Pezocell, Tecavüzcell, ŞerefsizSapık, Ulan şerefsiz, Şerefsiz, Alçak, Pezevenk, vb…’ ifadelerin yer alması, haber alma, yorum, eleştiri, düşünce ve fikir özgürlüğünün kişilik haklarını zedeleyecek üslup ve tarzda olması ve hakaret içermesi gösterildi.

Bazı tweetler düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirildi

Mahkeme, Turkcell’in erişim engeli talebinde bulunduğu diğer tweetleri ise düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirdi: “Elbet salt hakaret niteliği taşıyan, düşünce ve eleştiri değeri bulunmayan sövme niteliğinde beyan ve yayınların korunması düşünülemez. Ancak bu içerikli bir düşünce-fikir paylaşımında kullanılan dilin, rutin bir düşünce-fikir paylaşımında kullanılandan daha sert, çarpıcı agresif hatta tahrik edici olması da normal karşılanmaktadır.”

Daha önce Diken’e konuşan Turkcell’in avukatı Mehmet Ali Köksal Ensar Vakfı’yla ilgili açılan #Tecavüzcell etiketindeki 40 bine yakın paylaşımı tek tek kontrol ettiklerini söylemişti.

Karar, Twitter’a gönderildi

Mahkemenin aldığı karar, Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) tarafından ‘derhal’ uygulanmak kaydıyla Twitter’a da gönderildi: “Bu hükümler uyarınca, ekte bulunan T.C. İSTANBUL ANADOLU 8. SULH CEZA HAKİMLİĞİ’nin 22.04.2016 tarihli ve 2016/2528 D. İş sayılı kararı, 26.04.2016 tarihinde Birliğimize tebliğ edilmiş olup, 5651 sayılı yasanın 9.maddesi – kişilik hakkının ihlali çerçevesinde mahkeme hükmünde belirtilen içeriğe erişimin derhal engellenerek tarafımıza ivedilikle bilgi verilmesini rica ederiz.”
Twitter, önceki erişim engeli kararına uymayacağını duyurmuştu.

Ne olmuştu?

Muharrem Büyüktürk, Karaman’da Ensar Vakfı ve KAİMDER’e bağlı yurtlarda 10 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu için 508 yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Ensar Vakfı’nın organize ettiği Türkiye Değer Ödülleri’ne sponsor olan Turkcell ise, hakkında sosyal medyada yapılan eleştiriler üzerine bir açıklama yayınlayarak “Herhangi bir vakfı, derneği veya sivil toplum kuruluşunu değil, öğrencilerimizin eğitimini destekliyoruz” demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.