Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

PASAPORT İŞLEMLERİNDE YENİ UYGULAMALAR-2

PASAPORT İŞLEMLERİNDE YENİ UYGULAMALAR-2

Türkiye Cumhuriyeti namına verilecek pasaport ve pasaport yerine geçerli belgeler ; pasaport türleri: diplomatik pasaport, hususi pasaport, hizmet pasaportu, umuma mahsus pasaport, yabancılara mahsus pasaport,pasaport yerine geçerli belgeler; pasavanlar, idari mektuplar ve hudut geçiş belgeleri,  gemiadamı cüzdanları, demiryolu ve hava ulaşım araçları memur ve mürettebatına verilen belgeler ve seyahat belgesi ve benzeri belgeler olarak sayılmış bulunuyor.
       
Diplomatik pasaport; Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen şartları taşıyanlara pasaport sahibinin görevi ve mahiyetine göre Dışişleri Bakanlığınca tespit edilecek sürelerde, Dışişleri Bakanlığı tarafından veriliyor.
           
Hususi pasaportu; Kanunda belirtilen şartları taşıyanlara altı aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek sürelerde, yurt içinde İçişleri Bakanlığının vereceği yetkiye göre Valilikler, yurt dışında ise İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının talimatı ile dış temsilcilikler vermeye yetkili bulunuyor.
 
         
Hususi pasaport alacaklarda en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı aranıyor.
 
           
Hizmet pasaportu; Kanunun 14 üncü maddesinin (B) fıkrasında belirtilen şartları taşıyanlara, altı aydan az olmamak kaydıyla pasaport sahibinin görevinin müddetine göre İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek sürelerde yurt içinde İçişleri Bakanlığının vereceği yetkiye göre Valilikler, yurt dışında ise İçişleri Bakanlığının muvafakatı  ve Dışişleri Bakanlığının talimatı ile dış temsilcilikler vermeye yetkili bulunuyor.
       
 Umuma mahsus pasaport; Kanunun 15, 16 ve 17 nci maddelerine göre altı aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca belirlenecek sürelerde yurt içinde Valilikler, yurt dışında ise dış temsilcilikler tarafından veriliyor.
 
       
 Yabancılara mahsus pasaport; Kanunun 18 inci maddesine göre, İçişleri Bakanlığı adına illerde Valilikler, yurt dışında ise İçişleri Bakanlığının talebi veya onay vermesi üzerine Dışişleri Bakanlığınca verilecek talimata istinaden, dış temsilcilikler tarafından veriliyor.
 
       
Bu pasaportlar üç aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığının takdirine göre belirlenecek sürelerde veriliyor.
 
         
Pasavan ve idari mektup, antlaşmalarla tespit edilen hudut bölgesi içerisinde oturan Türk vatandaşlarına karşı taraf hudut bölgesi içerisinde meydana gelen acil ve zorunlu işlerini takip edebilmek için hudut komisyonlarının belirlediği sürelere göre hudut makamları tarafından düzenleniyor.
 
       
Hudut geçiş belgesi, hudut makamlarının hududa ilişkin konularda görüşmek üzere karşı taraf topraklarına geçmelerini sağlamak üzere belirli sürelerde düzenleniyor.
 
           
Hudut makamlarınca verilen idari mektup, pasavan ve hudut geçiş belgeleri ile ilgili usul ve esaslar, Kanunun 19 uncu maddesi uyarınca İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından belirlenecek..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi