AKP ve HDP için kritik hafta

AKP ve HDP için kritik hafta
Ankara'da kongre haftası. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden AK Parti Genel Başkanı olacak, HDP de zorunlu olarak gittiği kongrede eş başkan seçecek. HDP'li iki ismin milletvekilliğinin düşürülmesi de gündeme gelebilir.
Anayasa değişikliği sonrası kritik bir haftaya girdik. Dışarıda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Çin ve hemen ardından gerçekleşecek ABD gezisinin sonuçları takip edilecek ama gözler içeride, Türkiye’de yeni dönemin yapı taşları olacak gelişmelere çevrilecek.Ankara’da hareketlilik haftanın ilk iş günüyle başlıyor. Yurt dışında bulunan HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer’in devamsızlık nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülme riski var. Meclis’te bunun için alt komisyon kuruldu.


Partilerin sandalye sayılarına göre oluşturulan 9 kişilik komisyon bugün yapacağı toplantıda yaptığı incelemeleri bir rapora dönüştürecek. Meclis Başkanlık Divanı’nın AK Parti ve MHP üyelerinin çoğunlukta olduğu Komisyon’un bu rapor doğrultusunda bir karara varması bekleniyor. Devamsızlığın mevzuata uygun olmadığı tespit edilirse dosya önce Karma Komisyon’a ardından Genel Kurul’a gelecek ve iki siyasetçinin milletvekilliği düşürülecek.


BAŞBAKAN VEDA KONUŞMASI YAPACAK MI?


Salı günü Ankara’da siyasetin pik yaptığı gün. Meclis’teki grup toplantıları liderlerin de haftalık değerlendirme günü. CHP, MHP liderleri ile HDP sözcüsü kürsüde olacak. Ama bu haftanın asıl merak edilen grubu AK Parti grubu olacak. Grubun henüz toplanıp toplanmayacağı açıklanmadı. Ancak hafta sonu yapılacak olağanüstü parti kongresinde genel başkanlığı partinin kurucusuna devredecek olan Yıldırım’ın bu devirden önce son kez grup toplantısında bir teşekkür ve veda konuşması yapması bekleniyor.


HSK YENİ ÜYELERİ BELİRLENECEK


Salı günü Meclis Genel Kurulu’nun da kritik bir gündemi var. Geçtiğimiz haftayı “rölantide” geçiren Genel Kurul, anayasa değişikliği ile yeniden yapılandırılan Hakim ve Savcılar Kurulu’na 7 üye seçecek. Bir önceki hafta toplanan Karma Komisyon’un aday belirleme sürecinde CHP ve HDP katılmadı. AK Parti ve MHP üyeleri 83 başvuruyu 21’e düşürdü. Referandum ortağı iki partinin bu ortaklığının Genel Kurul’daki üye seçiminde de sürmesi bekleniyor. Kulislere göre 7 üyeden 3’ü MHP’ye yakın isimlerden belirlenecek.


VERGİ VE PRİM BORÇLARINA YENİ YAPILANDIRMA



Meclis Genel Kurulu’nun bu hafta komisyon çalışmaları yeni tamamlanan vergi ve prim borçlarını yeniden yapılandıracak teklifi de yasalaştırması bekleniyor. Eğer teklif bu hafta yasalaşırsa 2016’da yürürlüğe giren borç yapılandırmasının ardından, 9 milyon borçluyu ilgilendiren, 73 milyar liralık yeni yapılandırma hayata geçmiş olacak. Düzenleme, 31 Mart 2017’ye kadarki kesinleşmiş çeşitli vergiler, sigorta prim borçlarını kapsıyor.


HDP’DE ZORUNLU KONGRE



Ankara hafta sonu iki önemli olağanüstü kongreye ev sahipliği yapacak. İlk kongre HDP’nin olacak ve 20 Mayıs Cumartesi günü yapılacak. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği ve parti üyeliğinin düşürülmesinin ardından “zorunlu” olarak yapılan kongrede yeni eşbaşkan seçilecek. Kongrede parti yönetiminde de değişiklik bekleniyor.


AK PARTİ’DE 2. ERDOĞAN DÖNEMİ


Haftanın en kritik gelişmesi ise haftanın son günü 21 Mayıs Pazar günü yaşanacak. ABD’den dönen Erdoğan ayağının tozuyla AK Parti’nin 3. olağanüstü kongresine katılacak. Tüm delegelerin imzasıyla tek aday olarak gösterilecek Erdoğan, 2 yıl aradan sonra yeniden partisinin genel başkanlık koltuğuna oturacak. Erdoğan’ın genel başkan seçileceği kongrede parti yönetiminde de ciddi değişiklik yapılması bekleniyor.


MHP’DEN 41 İLDE KONGRE



Milliyetçi Hareket Partisi’nin de hafta sonu gündeminde kongre var. 2018 yılında yapılacak olağan kongreye hazırlanan MHP, 21 Mayıs’ta 41 şehirde eş zamanlı il kongresi yapılacak.


AÇLIK GREVİNDE KRİTİK AŞAMA OHAL

Kararnamesi ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevi de Ankara’da siyasi gündemin önemli başlıkları arasına yerleşti. Anamuhalefetin Başbakan ve ilgili bakanlıklarla temasları sürerken heyetin görüşmesi için hala randevu alınamadı. Konunun hafta boyunca Meclis’te gündemde olması bekleniyor.  Kaynak: AKP ve HDP için kritik hafta 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.