'AKP’nin yaptığı büyük güçlere şirin gözükme arzusu'

'AKP’nin yaptığı büyük güçlere şirin gözükme arzusu'
CHP Beylikdüzü Gençlik Kolları tarafından düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Akademisyen Yrd. Dç. Dr. Mehmet Karlı, Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan dış politika ile AKP politikasını değerlendirdi. Karlı, AKP’nin dış politikada gerçekçi olm
CHP Beylikdüzü Gençlik Kolları, “Yurtta Sulh Cihanda Sulh Dış Politikası ve AKP Dış Politikası” başlıklıbir panel düzenledi. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi’nin de katıldığı panelde, 18 Mart Çanakkale Zaferi sonrası uygulanan dış politika ile AKP dış politikasıdeğerlendirildi. Panelde, İlçe kompozisyon yarışmasında 1. ve 2.’liği olan Pınarkule Ortaokulu öğrencisi Berfin Doğu, Kilit Nokta Çanakkale adlı kompozisyonuyla duygusal anlar yaşattı.

AKP ihanet içerisinde

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemindeuygulanan dış politikanın temel değerlerinin; antiemperyalizm, komşularla barışçıl ilişkiler geliştirmek, eşitlikçilik, komşu ülkelerin iç işlerine karışmamak, gerçekçi olmak, uluslararası meşruiyet ve laiklik olduğunu ifade eden Yrd.Dç.Dr.Mehmet Karlı, AKP’nin bu değerlere ihanet içerisinde olduğunu söyledi.

AKP’nin yaptığı dış güçlere şirin gözükme arzusu

Cumhuriyet’in ilk yıllarında uygulanan dış politikada, antiemperyalizm düşünce ile milletin çıkarlarının korunulduğuna dikkat çeken Mehmet Karlı,  günümüzde bu görüşün savunulmadığını belirterek, “AKP’nin yaptığı büyük güçlere şirin gözükme arzusu. Siz kararlarınızı dış güçlere yaranmak için verirseniz halkınızın çıkarları gözünüzde olmaz” şeklinde eleştirilerde bulundu.

Balkan Antantı ve Sadabat Paktı ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bölgedeki bütün komşularıyla barışçıl ilişkiler kurduğunu belirten Karlı, komşularla sıfır sorun diyen AKP’nin 
Ülkeyi getirdiği bugünkü noktaya işaret etti, komşularla uygulanan barışçıl bir politika olmadığını söyledi.

Osmanlıcılık hayaliyle yaşıyorlar

Cumhuriyet’in ilk döneminde dış politikada eşitlikçiliğin de önemli bir temel değer olduğunu ifade eden Karlı, “Cumhuriyeti kuranlar hiçbir zaman komşularına üstten bakmamıştır. Günümüzde öyle mi?Osmanlıcılık hayaliyle yaşıyorlar. KKTC ve Azerbaycan’ı dahi bizden uzak duruma düşürdüler” dedi.

Cumhuriyet’in ilk döneminde gerçekçi hareket edildiğini vurgulayan Mehmet Karlı, “
Bölgenizdeki gücünüze güvenip maceralara atılırsınız bedelini ödersiniz. İşteMavi Marmara olayı.İki şehit pilotumuz, Suriye tarafından uçaklarımız düşürüldü. Bunlar hayalperestliklerin bedelidir” şeklinde tespitlerde bulundu.

Soru cevap şeklinde devam eden panel sonrasında, Akademisyen Yrd. Dç. Dr. Mehmet Karlı’ya, CHP Beylikdüzü Gençlik Kolları tarafından çiçek takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.