Ankara'nın Suriye planına destek yok

Ankara'nın Suriye planına destek yok
Suriye’ye müdahaleye Saray ve AKP’den başka hevesli yok...
 Türkiye’nin bölgede demografik yapı değiştiği gerekçesiyle ‘güvenli bölge’ oluşturma girişimine ABD yine olumsuz yanıt verdi. Rusya ve İran’dan da destek yok. Suriye’ye müdahaleye Saray ve AKP’den başka hevesli yok...



AMERİKA’NIN TAVRI

1 Güvenli bölge oluşturma talebi ne olumsuz yanıt verdi
2 Nüfus hareketlerinin nedeni savaş koşulları’ dedi.
3 Koalisyon operasyona ilk kez Azer-Mare’yi dahil etti.
4 Türkiye’nin hassas olduğu bölgeye 11 hava saldırısı yapıldı.
5 PYD’nin tutumunu izleyeceklerini belirtmekle yetindi.

TÜRKİYE'NİN TAVRI

1 Müttefikler başta olmak üzere İran ve Rusya’dan destek arandı.
2 ABD ’ye PYD ’nin bölgede etnik temizlik yaptığını iletti.
3 Türkmenlerin ve Arapların yerle rinden olduğunu belirtti.
4 ‘Kürt kantonları birleşirse sınırı koruyamayız’ endişesi aktarıldı.
5 Beklenen destek gelmeyince MGK’de yeni bir direktif verilemedi.
Türkiye’nin bölgede etnik temizlik yapıldığı iddiasıyla birkez daha gündeme getirdiği ‘güvenli bölge’ oluşturma iddiasına beklenen destek gelmedi. ABD, demografik temizlik yapıldığı iddialarını reddetti. Nüfus hareketinin nedeninin savaş koşulları olduğuna işaret etti. Rusya ise Türkiye’nin önerisine, “IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun birlikte hareket edebilmesi için girişim yapmaya hazırız” dedi ve “tek taraflı” bir adıma karşı olacağı mesajını verdi. İşte bu mesajlarla toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda da hükümet, Batıdaki birliklerin de bölgeye kaydırılması için yeni bir direktif vermeyeceğini belirtti.

Asker çözüm değil

ABD öncülüğündeki koalisyon, Eylül ayından bu yana yaptığı operasyonlara ilk defa Haziran ayında Azer-Mare bölgesini de ekledi ve 11 hava saldırısı düzenledi. Ancak bu operasyonlar, Türk kaynaklara göre, Tel Abyad’da IŞİD’e karşı yapılan operasyonlar kadar etkili ve sonuç alıcı değil.


Türkiye’nin Rusya nezdinde girişim yaparak olası bir sınır operasyonunda Suriye’nin hava kuvvetlerinin TSK’ya karşılık verilmemesi istenecekti. Ancak bu mesaj Moskova’ya iletilmeden yanıtı geldi. Rusya’nın mesajını Devlet Başkanı Viladimir Putin, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşmesi sırasında verdi: “Terörizmle ve aşırıcılıkla ancak bölgedeki tüm ülkeler biraraya gelip çabalarını birleştirirse mücadele edilir” Putin, bu sözleriyle uluslararası toplumu birlikte hareket etmek için Rusya’nın bir girişimde bulunmaya hazır olduğunu belirtirken, kaynaklar da Türkiye’nin Suriye topraklarına yönelik ve BMGK kararına dayanmayan tek taraflı hareketlere karşı olduğunu vurguladı.
İran’ın yanıtını ise Büyükelçi Ali Rıza Bigdeli “Bu sorunlara askeri çözüm yolu yoktur” diyerek açıkladı.


Hükümet, Suriye muhalefetinin elindeki son sınır kapısı olan Babusselam’ın düşmesine karşı. Hükümet için öncelik, PYD ya da IŞİD değil, Suriye politikasının tamamen çökecek olması. Bu durumda başta Halep ve İdlib bölgesinden çok sayıda göç gelmesinden de endişe ediliyor. kurulmasına karşı. TSK’nın önceliği Suriye muhalefeti değil PYD. Üç kantonun birbirine bağlanmasına ve bölgede yeni bir Kürt oluşumuna izin verilmesine karşı.


Destek şart

Dışişleri, uluslararası toplumun desteği olmadan Türk askerinin Suriye toprağına operasyon düzenlemesine karşı. Ancak uluslararası meşruiyet anlamında ABD öncülüğünde uluslararası koalisyonun düzenlediği operasyonlar ile Türkiye’nin benzer bir operasyonunun da aynı meşruiyette olacağı görüşünde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.