Avrupa'daki faşist tavrı oy oranını nasıl etkiledi

Avrupa'daki faşist tavrı oy oranını nasıl etkiledi
Referandum öncesi Politic's araştırma şirketinin yaptığı ankete göre Avrupa'nın faşist tavrı ''evet" oylarını arttırdı. Son sonuçlara göre seçmen yüzde 46.25'i "evet", yüzde 36.85'i "hayır" diyor.
Politic's araştırma şirketinin yaptığı son ankete göre kararsızlar dağıtılmadan seçmenin yüzde 46.25'i "evet", yüzde 36.85'i "hayır" diyor. Çoğunluğunu  AK Parti ve MHP'lilerin oluşturduğu yüzde 16.90 ise kararsız. Şirket Yönetim Kurulu Başkanı  Recep Güven,  Hollanda ve  Almanya'da Türklere karşı faşist ve ırkçı yaklaşımın evet oylarına katkı yaptığını söyledi.


EVET OYLARI ÖNDE GİDİYOR


16 Nisan referandumu öncesi Politic's araştırma şirketi son anketini paylaştı. 6-13 Mart tarihleri arasında  Türkiye'nin 12 ilinde 2 bin 753 seçmen üzerinden yapılan ankete göre, evet oyları önde gidiyor. Bilgisayar destekli telefon ve yüz yüze görüşmeler sonucunda yapılan anketle alakalı bilgiler veren Politic's Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı  Recep Güven, "Başkanlık sistemi öncesi yaptığımız ankette kararsızlar dağılmadan yüzde 46.25 evet, yüzde 36.85 hayır sonucu aldık. Yüzde 16.90 kararsız seçmen ise referandumda kritik rol oynayacak" dedi.


CHP SEÇMENİ KARARLI, MHP SEÇMENİ KARARSIZ


Partilere göre oy dağılımını da açıklayan Güven, şunları söyledi:

"Partilere göre başkanlık sistemini ele aldığımızda  AK Parti seçmeninin yüzde 82.30'u evet, 11.60'ı kararsız, yüzde 6.10'u ise hayır oyu kullanacağı sonucuna ulaştık. En kararlı seçmen ise, CHP'de gözüküyor. CHP seçmeninin yüzde 94.80'i hayır, yüzde 4'ü karar ve yüzde 1.20'i evet oyu kullanacak. MHP'de ise kararsızlık söz konusu. Seçmenin yüzde 35.13'ü evet, yüzde 33.33'ü kararsız, yüzde 31.54'ü hayır konumunda. HDP seçmeni, yüzde 83 ile hayır, yüzde 6.80 evet derken, yüzde 10.20'si ise kararsız durumda."


KARARSIZLARIN OYUYLA YÜZDE 50 BARAJI AŞILACAK


Seçimin neticesini belirleyecek kararsız seçmenlerin ekserisinin  AK Parti ve MHP'li olduğunu anlatan Güven, "Bu seçmen  Hollanda ve  Almanya'daki krizden etkilenebilir. Tabloda 46.25 ile evet oylarının kritik eşiği açtığını düşünebiliriz. Bu kararsız oyların gelmesiyle birlikte evetlerin yüzde 50 barajını aşacağını düşünüyoruz. Son dönemde  Almanya ve  Hollanda'da yaşanan ırkçı ve faşist yaklaşımların evet oylarının artışına katkı sağladığını tespit ettik" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.