Bütçe maratonu başlıyor: Meclis'e ziyaret yasak

Bütçe maratonu başlıyor: Meclis'e ziyaret yasak
2018 yılı bütçe görüşmeleri 11 Aralık Pazartesi günü başlıyor.
Kesintisiz 12 gün sürecek görüşmelerde Meclis’e ziyaretçi alınmayacak.Nergis Demirkaya / Gazete Duvar - 2018 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşme takvimi belli oldu. 11 Aralık-22 Aralık tarihleri arasındaki bütçe görüşmeleri kesintisiz 12 gün sürecek.11 Aralık’ta saat 13.00’te başlayacak görüşmelerin ilk gününde Maliye Bakanı Naci Ağbal bütçeyi sunacak. Ağbal’ın sunumunun ardından bütçenin tümü üzerinde gruplar ve Hükümet adına birer saat konuşma yapılacak.Bütçe görüşmelerinin ilk gününde liderlerin konuşması gelenek. Son yıllarda bu gelenek bozulsa da bütçenin ilk günü olan 11 Aralık’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisi adına kürsüde olacağı kesinleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınlarının para transferleri ile ilgili belgeleri açıkladıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere iktidar kanadından çok sert eleştirilere maruz kalan, hakkında 2 tazminat davası açılan Kılıçdaroğlu, bu tartışmanın ardından ilk kez Başbakan ve hükümet üyelerinin karşısında olacak. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında mali konuların yanı sıra gündemdeki konularla ilgili değerlendirmeler yapması bekleniyor.


İKİ LİDERİN PROGRAMI BELLİ OLMADI


2017 yılı bütçe görüşmelerinde Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kürsüye çıkmamış, partiler adına konuşmaları grup başkanvekilleri yapmıştı. 2018 yılı bütçe konuşmalarında iki liderin programı henüz belli olmadı. Başbakan bütçede konuşmasa da hükümet adına eleştirileri yanıtlayabileceği belirtiliyor.HDP’nin Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olması, Serpil Kemalbay’ın ise milletvekili olmaması nedeniyle bütçe konuşması HDP adına Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım tarafından yapılacak. HDP’nin konuşma süresinin bir kısmını da Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri Garo Paylan ve Bediha Özgökçe Ertan kullanacak.


12 GÜN ZİYARET YASAĞI


Bütçe açılışının ardından görüşmeler her gün saat 11.00 başlayacak, günlük programın tamamlanmasına kadar çalışma sürecek. Bütçe görüşmelerinin yapılacağı 12 gün boyunca milletvekillerinin Genel Kurul çalışmalarına daha etkin olarak katılabilmeleri için Meclis’e görevliler hariç ziyaretçi alınmayacak.Meclisin bütçe maratonu, 22 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak. Bütçe oylamasına katılacak liderlerin son gün konuşma yapması beklenmiyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.