Hükümet Kurulamazsa, Erken Seçim G20 Zirvesi İle Aynı Gün Olacak

Hükümet Kurulamazsa, Erken Seçim G20 Zirvesi İle Aynı Gün Olacak
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 14-15 Kasım'da G20 zirvesine ev sahipliği yapacağını, hükümet kurulmazsa erken seçimin aynı günler yapılacağını söyledi.
Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı G20 bünyesindeki B20'nin dönem başkanlığını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dönem başkanlığını Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımcı çekmek için fırsata çevirmeye çalıştıklarını söyledi. "Davos işin sosyetesi" diyerek iş dünyasını B20 etkinliklerine davet eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 14-15 Kasım'da G20 zirvesine ev sahipliği yapacağına işaret ederek bir hükümet kurulmazsa erken seçimin aynı döneme denk geleceğine dikkat çekti. Dünyanın önde gelen yaklaşık 20 işadamı ve ekonomisti ile birlikte Londra'da Galler Prensi Charles'ın ev sahipliğini yaptığı "Sürdürülebilir Gelişme ve Altyapı Finansmanı" toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu, B20 dönem başkanlığı çerçevesinde attıkları adımları Hürriyet'e anlattı.
KÜRESEL ŞİRKET AZ

B20 platformunda ABD ve Avrupalıların çok etkili olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki şirketlerin küreselleşmek zorunda olduğunu anlattı. Küresel şirket sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Davos'a gidiyorlar ama Davos işin sosyetesi. Uluslararası alanda iş yapacak şirketler B20'de yok. Oysa G20 aracılığıyla hükümetlere doğrudan ulaşmayı sağlayan, parlamentoları etkileyebilen bir platform. Şirketler, sadece Ankara'yı etkilemeyi bırakıp küresel düşünmeliler" diye konuştu.

AMAÇ DEVLETİ GETİRMEK

Dönem Başkanı olduktan sonra 5 kıtada 13 toplantı organize ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: "Amaç büyük şirketlerinin, dünya devlerinin CEO'larını Türkiye'ye getirmek. Türkiye'yi bir yatırım alanı olarak tanıtmak. 20-25 milyar dolar olan yabancı yatırım 10-15 Milyar dolara geriledi. İşsizlik bu nedenle arttı. Doğrudan yabancı yatırımlar ne kadar azsa istikrarsızlık o kadar artıyor. Dış risklere karşı daha dayanıklı olmak için daha çok yatırım çekmeliyiz."

DÜNYA LİDERLERİ

Türkiye'deki siyasi ortamı da değerlendiren Hisarcıklıoğlu, siyasi tablodan bir hükümet çıkmasının önemine işaret ederken, "Bugünlerde erken seçim konuşuluyor. Bir hükümet kurulmazsa ve seçime gidilirse o seçim Kasım ortalarında olacak gibi görünüyor. Ancak Türkiye 14-15 Kasım'da Antalya'da G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Dünya liderleri burada, dünya ekonomisinin yüzde 85'inin temsilcisi buraya geliyor ve sen buna değil, seçime odaklanıyorsun. Bu zirveye geçici bir hükümetle ev sahipliği yapmak iyi olmaz."




CHARLES'A İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI ANLATTI

British Academi'de, Prens Charles'ın da bulunduğu oturumda konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 1.5 milyon şirketi temsil eden TOBB'un başkanı olduğunu söyledi ama toplantıya B20 Dönem Başkanı olarak katıldığına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, özetle şu mesajları verdi: "Sürdürülebilir ve Kapsamlı gelişme Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nın odak noktasıdır. Sürdürülebilir altyapı yatırımlarının kritik önemini biliyoruz ve bunu amaç ediniyoruz. Ancak, altyapı finansman açığı bütün dünya genelinde sürüyor. Önümüzdeki 15 yılda da 15-20 trilyon dolarlık bir açık çıkmasını bekliyoruz. B20 bünyesinde, küresel iş dünyası olarak bu konuya da yoğunlaşıyoruz. Özel sektör yatırımlarının önünü açmalıyız ve daha fazla kamu-özel sektör ortaklığını mümkün hale getirmeliyiz. Proje hazırlamanın önünde önemli teknik ve mevzuat problemleri var. Yeni bir altyapı yatırım zinciri hazırlamak büyük bir fikirdir. İş dünyası, hangi ülkelerin stratejilerinin olduğunu, bu stratejilerin sürdürülebilir ve kapsayıcı olup olmadığını bilmek istiyor. Bir başka önemli sorunumuz da Finansman meselesidir. Hükümetlerden bu konuda gerekli düzenleyici kurumları ve atmosferi oluşturmasını istiyoruz. Eğer alt yapı temelli varlıklar için bir likit pazar oluşturabilirsek ihtiyacımız olan finansmanı da bulabiliriz.

BİN ŞİRKETLİK BİR AĞ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "B20'ye Başkan olacaksın" dediği günden itibaren harekete geçtiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Dönem Başkanı oldukları günden itibaren attıkları adımları şöyle sıraladı:

* Yaklaşık 250 şirket vardı. 15 Ağustos 2014 günü açılışı 500 büyük şirketle yaptık. Şimdi 1000 şirketlik bir ağa dönüştü.
* G20 ile B20 arasındaki ilişkiyi geliştirdik.
* Dünya ekonomisinin yüzde 65'ini üstlenen KOBİ'ler gündeme alındı ve Uluslararası KOBİ Forumu Kuruldu. Artık bütün dünya kobilerine hizmet edecek bu yapı, İstanbul Merkezli çalışacak. KOBİ'ler için lobi yapacak. Dönem Başkanlığı bittiğinde de İstanbul'dan faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek.
* B20, Avrupa ve ABD dışına açıldı. Dünyanın 13 önemli merkezinde toplantılar yapıldı. Türkiye'nin dönem başkanlığı aynı zamanda bir Türkiye tanıtım kampanyasına dönüştü.
* Altyapı Yatırımları, Ticaret, Yolsuzlukla Mücadele, KOBİ'ler ve Girişimcilik, İstihdam ve Büyümenin Finansmanı alanlarında Türkiye'nin ve dünyanın saygın işadamlarının öncülüğünde çalışma grupları oluşturuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.