İşte CHP'de İstanbul, Ankara ve Balıkesir için konuşulan isimler

İşte CHP'de İstanbul, Ankara ve Balıkesir için konuşulan isimler
Yerel seçim gündemli olağanüstü PM bugün toplanıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu ay sonunda milletvekilleriyle Bolu’da kampa girecek.
CHP Parti Meclisi (PM), yerel seçimlerde yol haritası olacak stratejileri belirlemek üzere bugün olağanüstü toplanıyor. Toplantıda daha önceki yerel seçimler ve 24 Haziran’da alınan oylar üzerinden analizler yapılacak, farklı ittifak seçenekleri durumunda ortaya çıkacak senaryolar masaya yatırılacak. Belediye başkan adaylarının nasıl belirleneceğine ilişkin PM üyelerinin görüş ve önerileri alınacak olan toplantıda, örgütlerden gelen disiplin affı konuları da görüşülecek.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçim konusundaki son toplantısını ise milletvekili grubuyla birlikte Bolu Abant’ta düzenleyecek. Bu kampın ardından CHP’nin yerel seçimlerde izleyeceği politika netleştirilecek. İl başkanları, PM üyeleri ve milletvekilleriyle yapılan toplantılardan çıkan ortak akıl çerçevesinde CHP, yerel seçim strateji belgesini açıklayacak. 

Takvim netleşecek

Edinilen bilgilere göre, ‘ Yerel Seçim Strateji Belgesi’nde belediye başkanlarının belirlenmesinde, geniş katılımlı önseçim seçeneği öne çıkıyor. Mevcut belediye başkanlarına ilişkin devam etme kararı alınması durumunda, söz konusu isimlerin ekim ortası gibi açıklanması, belirsizliğini koruyan il ve ilçelerdeki isimlerin netleşmesinin de aralık başına kadar tamamlanması bekleniyor. İsimlerin açıklanmasının belirli bir süreye yayılarak yapılması düşünülüyor. Başkanların elinin rahatlaması ve çalışma sürelerinin genişlemesi açısından olabilecek en erken sürede isimlerinin açıklanması gerektiği belirtiliyor. Başkan adayını erken açıklamanın avantaj sağlayacağının altı çiziliyor.

‘Etik’ beyannamesi

Strateji belgesinde bir başlık altında aynı zamanda başkanlar için ‘Etik Kurallar Beyannamesi’nin yer alması planlanıyor. Beyannemade, şeffaflığın nasıl sağlanacağı ve hesap verilebilirlik gibi sosyal demokrat belediyecilikte seçilen başkanların ili veya ilçeyi hangi kriterlere göre yönetecekleri ilan edilecek.

Ahmet Akın, Balıkesir’e aday

Kılıçdaroğlu’nun meclis grubundan aday çıkarması olasılığının düşük olduğu belirtilirken, başkanlık adaylığında adı netleşen tek ismin meclis grubundan Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın olduğu kaydediliyor. Gruptan aday göstermenin en büyük kriterinin CHP’de olmayan yerleri alabilecek güçte olan isimler olduğu belirtiliyor.


Ahmet Akın

İstanbul’a soldan aday

CHP kulislerinde, İstanbul için de Gürsel Tekin, Akif Hamzaçebi, Mahmut Tanal, İlhan Kesici, Aykut Erdoğdu gibi partinin önde gelen isimleri konuşuluyor. İstanbul’da sol oylar dikkate alınarak sol kökenli bir adayın çıkarılma olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor.

Gürsel Tekin: Partinin bir kök budamaya ihtiyacı varGürsel Tekin: Partinin bir kök budamaya ihtiyacı var

Ancak Muharrem İnce’nin son konuşmasında İstanbul’a yeşil ışık yakmış olması kulisleri ikiye böldü. Türkiye’yi yönetmesi için aday gösterilen İnce’nin İstanbul’u istemesi durumunda mutlaka aday olması gerektiğini dile getirenler olduğu gibi, Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanması ve sürekli bir yerlere aday olarak ismini yıpratmaması gerektiğini savunanlar da bulunuyor.

Ankara'da Yavaş ve Gök

Kulislerde CHP’li olmayan isimlerin de başkan adayı olarak değerlendirilebileceği görüşü öne çıkıyor. CHP’nin ilkelerini benimseyen, örgütün de tepki göstermeyeceği ve toplumda karşılığı olan isimlerin CHP’den aday gösterilebileceği belirtiliyor. Kulislerde CHP’li olmayan isimlerde arasında Ankara için en çok daha önce de CHP’den aday olan Mansur Yavaş’ın adı geçiyor.

Mansur Yavaş

Yavaş’ın yanı sıra CHP’li birçok isim de Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni istiyor. Meclis Başkanvekili Levent Gök, güçlü aday adaylarından biri olarak öne çıkıyor. Ancak kulislerde Ankara için sağdan bir ismin kazanma potansiyelinin daha fazla olduğu görüşü de dillendiriliyor.


Levent Gök

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.