İşte CHP örgütünün tüzük için önerileri

İşte CHP örgütünün tüzük için önerileri
CHP tüzük için hazırlıklara başlıyor. Genel merkezin tüzük önerileri için verdiği süre bugün doluyor. Önerilerde delege sayısı ve önseçim ilk sırada.
 CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun 9-10 Mart’ta tüzük kurultayı toplanmasına yönelik çağrısının ardından CHP’de çalışmalar başladı.

Genel Merkez’den milletvekillerine ve örgütlere giden yazıda tüzük önerilerinin sıralanması istenirken, PM, 81 il örgütü ve milletvekillerinden oluşacak 86 kişilik tüzük komisyonu, genel merkeze ulaşan önerileri Siyasi Partiler Yasası çerçevesinde bugünden değerlendirmeye başlayacak, tasnif edecek ve bir tüzük taslağı hazırlayacak.

Tüzük taslağının ise bir dahaki hafta kamuoyuyla paylaşılması beklenirken, taslak üzerinde yapılacak 17 günlük değerlendirme sürecinin ardından netleşecek tüzük, kurutayda basına kapalı olarak görüşülecek. Kılıçdaroğlu genel merkezde 2 Mart Cuma günü tüzük değişikliği için PM, YDK ve milletvekillerini toplayacak ve önerileri bizzat dinleyecek.

İttifak tüzüğü

Edinilen bilgiye göre CHP’nin yeni tüzüğü ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden şekillenecek. Buna göre 16 Nisan Referandumu’nun ardından gelen sistem değişikliğiyle parti tüzüğünde geniş ittifakların yapılmasını sağlayacak düzenlemeler gerçekleşecek.

Önerilerden dikkat çekenler şöyle:

‘Vekili yok delegesi çok’ eleştirisi: Delege sayısının alınan oya göre şekillenmesi gerektiği belirtiliyor. Delege konusunda çok oy alınan illerden az delege varken, milletvekili dahi çıkarılmayan illerde delege sayısının fazlalığı eleştiriliyor. Belediye başkanlığı olan, CHP’nin birinci çıktığı veya fazla oy aldığı illerde delege sayısının yeniden belirlenmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak delege sayısının belirlenmesi seçim kanuna göre olduğu için CHP’nin bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek için YSK’ye sorması gerekiyor.

Delege değil, üye seçmeli: Parti içi seçimlerde ise Genel Başkan, PM, belediye başkanı ve milletvekillerinin delege değil üye tarafından seçilmesi öneriliyor. Kotalar artsın: Bir başka öneri ise kadın ve gençlik kotalarının yükseltilmesi konusunda. Mevcut tüzükte yüzde 10 olan gençlik kotasının yüzde 25’e, yüzde 33 olan cinsiyet kotasının ise yüzde 40 veya 50’ye çıkarılması isteniyor.

Adayların listesi görülmeli: Seçimli kurultaylarda ilk gün genel başkanın ikinci gün ise PM’nin seçilmesi de eleştiriliyor. Öneleriler arasında iki seçimin de aynı gün yapılması böylelikle oy verecek kişilerin genel başkan adaylarının listesini görme fırsatı bulması gerektiği belirtiliyor.

Blok kaldırılmalı: Kurultaylarda genelde çarşaf liste olmasına karşın tüzükte blok liste ile de seçime gidilebileceği öngörülüyor. Öneriler arasında blok listenin tamamen tüzükten kaldırılması isteniyor.

PM kriteri ve sayısı: PM’de bir aday kriteri olmaması nedeniyle yüzlerce adayın çıkması da eleştirilen konular arasında yer alıyor. Her parti üyesinin değil, belli bir oranda imza toplayan kişinin aday olması önerisi getiriliyor. Öte yandan PM sayısı ile ilgili de farklı öneriler getiriliyor. Kendilerini ‘’Sol Gövde’’ olarak tanımlayan ekip, 60 kişilik PM’nin 80’e çıkarılmasını isterken, 60 kişinin 40’a düşürülmesi de öneriler arasında.

Yöneticilere dönem sınırı: PM, MYK üyelerinin ve milletvekilerinin belediye başkanı adayı olmasının önüne geçilmesi ve yöneticilere dönem sınırı getirilmesi de öneriler arasında bulunuyor.

Gençlerin talepleri

Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz da yerel ve genel seçimlerde, seçime giren listelerin üst sıralarında da gençlerin yer almasını önereceklerini belirtti. Yılmaz, 30 veya 45 kişilik aday listelerinin son sıralarına genç yazılarak “Kota uyguladık” denmesinin önüne geçeceklerini anlattı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.