İşte Meral Akşener'in MHP'nin başına geçerse alacağı oy oranı

İşte Meral Akşener'in MHP'nin başına geçerse alacağı oy oranı
AKAM'ın anketine göre, Meral Akşener MHP'nin başına geçerse oy oranı yüzde 20. Bu durumda AK Parti'nin oyları yüzde 42'ye düşüyor. Şu an bir seçim yapılsa Bahçeli'li MHP barajı geçemiyor.


Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (AKAM) anketine göre, Meral Akşener'in MHPGenel Başkanı seçilmesi durumunda MHP'nin oyları yüzde 20'lere yükselirken, AK Parti'nin oyları yüzde 42'ye düşüyor. MHP iktidar partisinden yüzde 4,5, CHP'den 2,3, HDP'den de 0,2 oranında oy alıyor. Ankette, "Böyle bir tabloda AKP'nin tek başına iktidarı mümkün değildir" değerlendirmesi yapıldı.


ANKET 24 İL, 60 İLÇEDE YAPILDI

Evrensel'den Sultan Özer'in haberine göre; "Merkez Sağda Yeni Oluşumlar ve Genel Gündem Araştırması" adlı anket, Kemal Özkiraz Koordinatörlüğünde, 10-14 Nisan 2016 tarihlerinde 24 il ve 60 ilçede yüzyüze mülakat yöntemi ile yapıldı. Ankete katılanların yüzde 41.3'ü AKP, yüzde 21.5'i CHP, yüzde 10.00'u MHP, yüzde 9.1'i HDP seçmeni. Katılımcıların yüzde 2.5'i diğer partilere oy verirken, "oy kullanmadım, geçersiz oy kullandım" diyenlerin oranı ise yüzde 15.6.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK YÜZDE 35

Ankette başkanlık sistemine ilişkin anayasa referandumu yapılması halinde evet diyenlerin oranı yüzde 35 çıktı.

Kararsızların dağıtılması durumunda referandumda evet diyenlerin oranı yüzde 43,37'de kaldı. Ankete göre başkanlık sistemini içeren bir anayasa referandumunda "evet" diyenler yüzde 35,0; "hayır" diyenler yüzde 45,7 kararsız ya da oy kullanmayacaklar ise yüzde 19,3.

Kararsızların dağıtılması durumunda ise seçmenin yüzde 56,63'ü hayır derken, yüzde 43,37 oranındaki seçmen ise evet dedi.


ÇATIŞMA ORTAMININ SORUMLUSU KİM

Ankette "çatışma ortamının artmasında kim/kimler sorumludur?" sorusuna MHP'liler PKKve HDP yanıtı verirken, CHP seçmeni Cumhurbaşkanı ve hükümet yanıtı verdi. Ankete katılan AK Parti seçmenlerinin yüzde 9,1'i şiddet olaylarının artmasında hükümeti, yüzde 7,1'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sorumlu tuttu.

CHP seçmenlerinin yüzde 95,2'si hükümeti, yüzde 96,7'si cumhurbaşkanını, yüzde 54,6'sı PKK'yi sorumlu tutarken, "HDP sorumlu" diyen CHP seçmeninin oranı ise yüzde 7,2 oldu.

HDP seçmenlerinin içerisinde PKK'yi sorumlu tutanların oranı da yüzde 11,4.

MHP seçmenlerinin yüzde 50'si cumhurbaşkanı ve hükümeti çatışmalı ortamın sorumlusu olarak görürken, yüzde 79'u PKK, yüzde 63'ü de HDP'nin sorumluluğa ortak olduğu görüşünde.

"MÜZAKERE SÜRECİ YENİDEN BAŞLASIN"

"Açılım ve müzakere sürecinin yeniden başlamasını olumlu karşılar mısınız?" sorusuna MHP seçmeni dışındaki diğer partilerin seçmenlerinin verdiği yanıtlarda "evet" diyenlerin oranı daha fazla. Toplumda "müzakere sürecine dönülmesi"nin ağır bastığını gösteren yanıtlar şöyle;

AKP evet 55,8; hayır 44,2;
CHP evet 75,1; hayır 24,9
MHP evet 47,8; hayır 52,2
HDP evet 98,2; hayır 1,8
diğer evet 59,8; hayır 40,2

"MHP'DE MERAL AKŞENER PATLAMASI"

"Meral Akşener'in MHP Genel Başkanı seçilmesi durumunda hangi partiye oy verecekleri" sorusuna verilen yanıta göre MHP yüzde 20'lere yaklaşırken; AK Parti yüzde 42'lere düşecek. Kararsızların ve oy kullanmayacakların dağıtılması ile parti liderlerinin alacağı oy oranları şöyle; Ahmet Davutoğlu 42,7; Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 25,7; Meral Akşener yüzde 20,7 ve Selahattin Demirtaş yüzde 10,4. Diğer partilerin oranı ise yüzde 2,5.

Ankete göre, Meral Akşener'in MHP Genel Başkanlığı'na seçilmesi durumunda MHP iktidar partisinden yüzde 4,5 puan; CHP'den 2,3 puan, HDP'den 0,2 Meclis dışındaki partilerden ise 0,8 puan alabilecek. Ankette; "Böyle bir tabloda AKP'nin tek başına iktidarı mümkün değildir" tespiti yapıldı. Ankete göre, Meral Akşener'in MHP Genel Başkanlığına seçilemeyip, yeni bir parti kurması halinde hangi partiye oy verecekleri sorusuna verilen yanıtlar da Meral Akşener'in partisi yüzde 8,2 ile barajı zorlarken, Devlet Bahçeli başkanlığındaki MHP 7,4 ile barajın altında kalacak. Ankette bu soruya verilen yanıtlar şöyle;

Ahmet Davutoğlu yüzde 46,2; Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 25,8; Devlet Bahçeli yüzde 7,4,Selahattin Demirtaş yüzde 10,4, Meral Akşener yüzde 8, 2.

"GÜL VE ARINÇ PARTİ KURARSA BARAJI GEÇİYOR"

Ankette "Abdullah Gül-Bülent Arınç gibi isimler yeni bir parti kurarlar ise hangi partiye oy vereceğinizi pusulaya işaretler misiniz?" sorusu da yöneltildi. Kararsız ve oy kullanmayacakların orantısal dağılımı ile bu kez, Gül ve Arınç'ın partisinin yüzde 8.0 ile barajı zorlayacağı ve Bahçeli başkanlığındaki MHP'nin yüzde 8,9 ile barajın altında kalacağı sonucu çıktı.

Bu soruya verilen yanıtların oranı da şöyle:

Ahmet Davutoğlu 43,1; Kemal Kılıçdaroğlu 27,8, Selahattin Demirtaş 9,7. Ankette, "Gül ve Arınç'ın parti kurması halinde barajı aşabilecekleri, ancak MHP ve HDP'nin barajın altında kalacağı" yorumu yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.