'Kısmi OHAL' geliyor!

'Kısmi OHAL' geliyor!
OHAL gündem, geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda konuşuldu.
Bazı AKP kurmaylarının, “Henüz gerekli çalışmaları yapılmadı. OHAL bir süre daha devam etsin” derken, diğerleri karşı çıkarak seçim meydanlarında kaldırılacağı sözü verildiğini dile getirdi. OHAL yerine Terörle Mücadele Yasası’nda değişikliği gidilmesi konuşulurken, bu düzenlemenin “KHK ya da yasayla mı” yapılacağı da tartışıldı ve TBMM’ye getirilmesine karar verildi.

‘KISMİ OHAL , KRİZ YÖNETİM BÖLGESİ, GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURMA’

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre yeni Meclis’in ilk icraatı, Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik olacak. Yaklaşık 100 maddelik yasal düzenleme, TBMM’nin yönetimi ve komisyonlarının seçimi yapıldıktan sonra gündeme gelecek. Önümüzdeki hafta Meclis’e gönderilmesi beklenen teklif kapsamında sisteme “kısmi OHAL , kriz yönetim bölgesi veya güvenli bölge oluşturma” adında yeni uygulamalar girecek.

VALİLERE ‘BÖLGESEK KRİZ YÖNETİMİ’ İLAN ETME YETKİSİ

Büyük ‘terör olayları’ karşısında (Suruç ve Reina saldırısı gibi) olayın bulunduğu bölgelerde OHAL ilan edilecek. Hükümete, ilgili bakana veya valilere, il ve ilçelerin özel durumlarında sadece o bölgede geçerli olmak ve süre belirtmek kaydıyla ‘bölgesel kriz yönetimi” ilan etme yetkisi verilecek.

‘AŞIRILIK YANLISI’ FİKİRLERİN PROPAGANDASININ YAPILDIĞI MEKANLARA KAPATMA YETKİSİ

Güvenli bölge oluşturma kapsamında, geçici sokağa çıkma yasağı ilanı, kentlerde gösteri yürüyüşlerini veya etkinlikleri güvenlik gerekçesiyle iptal etme, “terör faaliyeti” veya aşırılık yanlısı fikirlerin propagandasının yapıldığı mekânları kapatma yetkisi verilebilecek. Bu bölgelerde, yargı ve güvenlik birimlerinin hızlı müdahalesi için yayın yasağı, ev ve araç arama, gözaltı, teknik takip, dinleme gibi konularda yetki aktarımı yapılacak. Belli bölgeyi kapsayan bu uygulama süreli olacak, gereksinim ortadan kalktığında kısıtlamalar sona erecek. Aynı zamanda olası doğal afetlerde de kriz bölgeleri ilan edilebilecek.


İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA YENİ YETKİLER

Önceki gün bakanlıkların yeniden yapılanmasını içeren KHK’da İçişleri Bakanlığı’nın görevleri yeniden tanımlanırken, kısmi OHAL’e olanak veren düzenleme de yapılmıştı. Bakanlığın görevleri arasına, “yurdun iç politikasına, il ve ilçelerin genel ve özel durumları ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve Cumhurbaşkanına teklifte bulunmak” hükmü konuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.