Meclis'de 'başkanlık' yarışı

Meclis'de 'başkanlık' yarışı
Pazar günü başlayan adaylık süreci 16 Kasım 2017 Perşembe günü saat 24.00'te sona erecek.
CHP’nin adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, MHP’nin adayı İstanbul Milletvekili Celal Adan, HDP’nin adayı ise Hakkari Milletvekili Selma Irmak. AK Parti adayını henüz belirlemedi.Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın görev süresi 22 Kasım 2017 tarihinde sona erecek. Meclis Başkanlığı adaylığı için başvurular 12 Kasım 2017 Pazar günü başladı. Adaylık süreci 16 Kasım 2017 Perşembe günü saat 24.00'e kadar devam edecek.TBMM İçtüzüğüne göre, başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor; ilk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise üç yıl. Siyasi parti grupları başkanlık için aday gösteremiyor.


Başkan adayları Meclis Başkanının görev süresinin dolmasından on gün önce başlamak üzere beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak.


GİZLİ OYLA YAPILACAK


Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak, dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak. Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak.


CHP’NİN ADAYI TEMİZEL



CHP, TBMM Başkan adayı olarak İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel’i, MHP, İstanbul Milletvekili Celal Adan’ı aday gösterecek. HDP’nin adayı ise TBMM Başkanlığı seçimlerinde Hakkari Milletvekili Selma Irmak. AK Parti adayını henüz belirlemedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.