MUHALEFETTEN SANDIK HİLELERİNE KARŞI ÇİFTE KONTROL

MUHALEFETTEN SANDIK HİLELERİNE KARŞI ÇİFTE KONTROL
CHP ve MHP tüm sandık verilerini kendi sistemleri üzerinden çifte kontrole tabi tutacak. En küçük uyumsuzluk dahi anında fark edilebilecek.
Muhalefet partileri SEÇSİS üzerinden yapılacağı iddia edilen seçim hileleri ile ilgili tedbirlerini artırdı.




Bugün'den Metin Arslan'ın haberine göre 1 Kasım seçimleri yaklaşırken sandık sonuçlarıyla ilgili hile tartışmaları alevlendi. Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi’nde (SEÇSİS) sandık sonuçlarının AK Parti lehine ayarlanacağı iddialarına karşı muhalefet partilerinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcileri, tedbirlerini aldıklarını belirtti.

CHP ve MHP, partililerin getirdiği sandık sonuç ve ilçe birleştirme tutanaklarını YSK’nın sonuçlarıyla karşılaştıracak. Sonuçlarda bir anormallik tespit edilirse sistem uyarı verecek. YSK’ya itiraz edilecek. MHP’nin YSK Temsilcisi Avukat Kürşat Türker Ercan, sandık sonuç ve birleştirme tutanaklarının karşılaşmalarını yapacaklarını, YSK’nın sonuçlarıyla uyumsuzluk olması halinde itiraz edeceklerini vurguladı. Ercan, “Bizim de hesap makinemiz, yazılım sistemimiz var. Hesaplarız. Sonuçlar farklı çıkarsa kanundaki itiraz hakkımızı kullanırız. YSK bize bu konuda güvence verdi” dedi.

TUTANAKLAR GÖRÜLECEK

Ercan, “Sandık sonuçları AKP için yüzde 44 diye ayarlandı iddiası var. Biz sandık başında olacağız. YSK sandık sonuç ile birleştirme tutanaklarını tarayarak partilerin erişimine açtı. Tutanaklar sistemden anında elimize geçiyor.Tutanakların karşılaştırmalarını yapacağız. Sandık görev- lilerimiz sandıklara sahip çıkarsa sorun yaşamayız” şeklinde konuştu.

HİLE BİRLEŞTİRİRKEN YAPILIYOR

En fazla birleştirme tutanaklarında hile yapıldığını belirten Ercan, “Birleştirme tutanağında bir kalemle 100 oy kaydırabiliyor. Sayım döküm cetveli sandık sonuç tutanağına aktarılırken de hile yapılabiliyor. En dikkat edilmesi gereken yerler buralar ” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’DEN ‘GÖLGE SEÇSİS’

CHP’­nin YSK Tem­sil­ci­si Avu­kat Meh­met Ha­di­mi Ya­ku­poğ­lu şu bil­gi­le­ri ver­di: “Biz par­ti­li­le­rin san­dık so­nuç tu­ta­nak­la­rı, di­ğer kay­nak­lar­dan al­dı­ğı­mız san­dık so­nuç­la­rı­nı ken­di “Göl­ge SEÇ­Sİ­S”­imi­ze iş­li­yo­ruz. YSK’­dan da an­lık ve­ri alı­yo­ruz. YSK’­nın ve­ri­le­riy­le par­ti­de­ki göl­ge SEÇ­SİS ve­ri­le­ri­ni oto­ma­tik kar­şı­laş­tı­rı­yo­ruz. Uyum­suz­luk var­sa anın­da uya­rı ve­ri­yor. Bu uya­rı­lar üze­ri­ne biz de ör­gü­tü­mü­zü uya­rı­yo­ruz. Se­çim gü­ven­li­ği­ni böy­le bir sis­tem­le sağ­lı­yo­ruz.”

BAŞKA İL VE İLÇELERDE DE SANDIKLAR BİRLEŞTİRİLEBİLİR

Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, bay­ram na­ma­zı çı­kı­şın­da açık­la­ma­lar­da bu­lun­du. Ciz­re İl­çe Se­çim Ku­ru­lu’nun üç ma­hal­le­de san­dık­la­rın ta­şın­ma­sı ka­ra­rı­nı de­ğer­len­di­ren Er­do­ğan, “Ta­şı­ma­lı sis­tem­le ka­rış­tır­ma­ya­lım. San­dık­la­rın bir­leş­ti­ril­me­si di­ye bir ka­rar al­mış du­rum­da­lar. Bu fark­lı il­çe ve il­ler­den de ge­le­bi­li­r” di­ye ce­vap­la­dı.

Bugün



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.