Türkiye-ABD krizi kapıda!

Türkiye-ABD krizi kapıda!
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından dün Irak ve Suriye'deki terör örgütleri mevzilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonların yankıları sürüyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İngiliz Reuters haber ajansına verdiği mülakatta, operasyon öncesi ABD, Rusya ve Kuzey Irak yönetimlerine bilgi verildiğini söyledi.
Ancak ABD’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’un bu beyanıyla çelişen bir açıklama geldi. Dışişleri Sözcü Vekili Mark Toner, günlük basın bilgilendirme toplantısında bir gazetecinin konuya ilişkin sorusunu yanıtladı.

Toner, “Çok kaygı duyuyoruz, derin kaygı duyuyoruz. Türkiye bugün erken saatlerde Kuzey Suriye’de ve Kuzey Irak’ta ABD ile ya da IŞİD’le mücadele eden daha geniş küresel Koalisyon’la doğru düzgün koordinasyon sağlamadan hava saldırıları düzenledi” dedi.

Toner sözlerine şöyle devam etti: “Bu kaygılarımızı Türkiye hükümetine doğrudan ifade ettik. Bu hava saldırıları Koalisyon tarafından onaylanmadı ve Kürt Peşmergeler dahil IŞİD’le mücadeledeki partnerlerimizin maalesef can kaybı yaşamasına yol açtı.”

ABD’li sözcü, Irak hükümeti tarafından ifade edilen kaygıları da not ederken, “Irak’taki askeri operasyonların Irak’ın egemenliğine saygı duyması gerektiği görüşümüzü bir kez daha teyit ediyorum” dedi.


IKBY: 5 PEŞMERGE HAYATINI KAYBETTİ

TSK, Irak’ın Şengal (Sincar) ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerine düzenlediği hava harekâtında 70 PKK’lı teröristin öldürüldüğünü açıklamıştı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ise, yaptığı yazılı bir açıklamada, Türkiye’nin düzenlediği hava operasyonunun bölgede ağır hasara yol açtığını ve bunun “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Açıklamada, “Bu bombardımana, Sincar’daki PKK varlığı neden olmuştur ve PKK’nın bu bölgedeki varlığı hem Kürdistan bölgesinin halkı hem de IKBY için sorun yaratmaktadır” dendi.
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Korgeneral Cabbar Yaver de Türkiye’nin hava saldırıları ile ilgili olarak “Beşi peşmerge, biri asayişten 6 kişi şehit oldu” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.