Muhtarlık artık gençlerin işi

Muhtarlık artık gençlerin işi
Pazar günü yapılacak seçimde Esenyurt Mevlana Mahallesi Muhtarlığı'na talip olan Aşır Ateşer, mahallenin sorunlarını çözmek için aday olduğunu söyledi. Ateşer seçildiği taktirde mahallenin yol, altyapı, çocuk parkı, sokak aydınlatması gibi sorunlarını çöz
Esenyurt Belediye Meclisi'nde Aralık ayında alınan kararla 17 mahalle bölünerek 43'e çıkartıldı. 8 Mart Pazar günü yeni mahallerinin tamamında muhtarlık seçimi yapılacak. Güzelyurt'un bölünmesiyle de oluşturulan Mevlana Mahallesi'nde de adaylar hummalı bir çalışma içinde. E – 5 Karayolu'na komşu; içinde Marmarapark AVM, Bauhaus Yapı Marketi, Delta Plaza, İnciler Pasajı gibi bölgenin çok bilinen kurumlarının da yer aldığı Mevlana Mahallesi'nde 6 muhtar adayı yarışıyor. Muhtarlık seçimlerinde en dikkat çeken isimse Aşır Ateşer... 1989 yılından beri bölgede ikamet eden Ateşer, “Mahallemiz dışarıdan bakıldığında sorunsuz gibi görüyor. Ama içine girdiğinizde yol, park, altyapı gibi sorunlar var. aslına bakarsanız Esenyurt'a bağlı olmasına rağmen Esenyurt ile Beylikdüzü arasına sıkışmış durumda. Muhtar olduğumda bu sorunların çözümü için kamu kurumlarını yol edeceğim” dedi.

Mahalle sakinlerinin birçoğunun Pazar günü yapılacak seçimden haberdar olmadığını hatta bazılarının 7 Haziran Genel Seçimleri ile karıştırdığını söyleyen Ateşer, “En azından mahallelerde yapılacak anonslarla, belediye toplantılarıyla halka bu konuda bilgi verilmesi gerekirdi. Biz muhtarlık afişlerimize seçim tarihini yazmamıştık. Böyle bir durumun olduğunu görünce bir kaç haftadır 'mahallemiz bölündü, yeni mahalle için 8 Mart'ta seçim var' diye farklı bir çalışmanın içine girdik” ifadesini kullandı.

 

Neden muhtar olmak istiyorsunuz, amacınız nedir?

Yıllardır bu bölgede oturuyorum. Caddelerini, sokaklarını, sorunlarını çok iyi biliyorum. Amacım muhtar olarak mahallemize, komşularımıza hizmet etmek ve gereken hizmetlerin gelmesi noktasında köprü olmak.

 

Bu mahalle 2009 yılında Beylikdüzü ve Esenyurt'un ilçe olmasıyla Esenyurt tarafında kaldı. Geçmişle kıyasladığınızda mahallenin durumu ne?

Biz Beylikdüzü'nde kalmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü insanlar Beylikdüzü denildiği zaman farklı bakıyor, Esenyurt dendiği zaman farklı bakıyor. Zaten Esenyurt denilmiyor. Gazete ilanlarından tutun da inşaat projelerinin adreslerine kadar hala Beylikdüzü deniliyor. Belediye hizmetleri açısından bakarsak hizmetler geliyor. Ancak yeterli hizmeti aldığımızı söyleyemeyiz. Kar yağdığında yollar açılmadı, çöpler alınmadı, dışarıda yürümekte bile zorlandık.

 

Mahallenin sorunları büyük

 

Nüfusu ve seçmen sayısı ne kadar?

Mahallenin nüfusu aşağı yukarı 27 bin, seçmen sayısı ise 9 bin 600...

 

Mahallenin eksikleri neler? Okul, sağlık ocağı, altyapı gibi problemleri bulunuyor mu?

Aşağı yukarı 10 yıldır yollarımız, kaldırımlarımız değişmedi. 10 yıl önce nasıl yapıldıysa hala aynı. Birçok yerde çökme yaşandı, bunların çözülmesi gerekiyor. Sokak lambaların birçoğu yanmıyor. Ben muhtarlık seçimi çalışması dolayısıyla özellikle son 1 aydır tüm mahalleyi dolaşıyorum. 100 lambadan 40'ı ya yanmıyor. Muhtarlık binamız yok. Çocuklarımız için parklarımız yok. Seçildiğim taktirde bu sorunlarla bire bir ilgileneceğim. Muhtarların sorunları çözmede bir yetkisi yok, biliyorsunuz. Ama ben gerek Belediye, gerek Kaymakamlık gibi kurumlarla işbirliği içine girerek, onların nezdinde girişimlerde bulunarak sorunların çözümü için elimden geleni yapacağım.

 

Esenyurt'taki muhtarlar madem bölünecekti 9 ay önce seçim yapıldı, o zaman bölünseydi diyor. Bunun ötesinde ne halkın ne de muhtarların fikri alınmadı eleştirisi var. siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Özellikle isim konusunda vatandaşların tepkisi var. 'Tamam biz Mevlana'yı seviyoruz ama daha farklı bir isim konulabilinirdi' diyorlar. Bunun ötesinde çoğu kişinin mahallenin bölündüğünden, 8 Mart'ta seçim olacağından bile haberi yok. 7 Haziran'daki seçimle karıştırıyorlar. Kimi kamu kurumlarına 8 Mart'ta seçim olacağı ile ilgili afişler asılmış ama yeterli değil. Sadece yeni faturalarda 'Mevlana Mahallesi' yazıyor. Bir de Nüfus Dairesi'ndeki işlerde yeni mahallenin ismi geçiyor. Ama kaç kişinin buradalarda işi olur ki? En azından mahallelerde yapılacak anonslarla, belediye toplantılarıyla halka bu konuda bilgi verilmesi gerekirdi. Biz muhtarlık afişlerimize seçim tarihini yazmamıştık. Böyle bir durumun olduğunu görünce bir kaç haftadır 'mahallemiz bölündü, yeni mahalle için 8 Mart'ta seçim var' diye farklı bir çalışmanın içine girdik. Artık ne yapacağımızdan çok seçimin nedenlerini ve ne zaman olacağını anlatıyoruz.

 

İki ilçe arasında kaldık

 

Bu mahalle Esenyurt'la çok farklı ve Esenyurt'un merkezine de uzak. Esenyurt'a bağlanalı 5 yılı aşkın süre geçti. Buradaki insanlar artık kendini Esenyurtlu olarak görüyor mu?

Görmüyor. 'Nerede oturuyorsun' diye kime sorarsanız sorun 'Beylikdüzü' diyecektir. Ben aşağı yukarı 50 tane binada görüşmeler yaptım. 30 – 40 tanesinde 'dilekçe toplayalım da tekrar Beylikdüzü'ne bağlanalım' görüşünü işittim. Çünkü Esenyurt Belediyesi'ne iki vasıta değiştirerek gidilirken Beylikdüzü Belediyesi yürüme mesafesinde. Ve insanlar resmi işleri yoksa Esenyurt'a gitmiyor, işlerini yine Beylikdüzü'nden hallediyor. Aslında bizim mahalle arada kalmış gibi. Esenyurtlu deseniz değil, Beylikdüzülü deseniz o da değil. Arada kaldık. 

 

8 azanın 5'i kadın

 

Muhtar olursanız ilk icraatınız ne olacak?

Eğer seçilirsem ilk olarak İnciler Pasajı'nda bir muhtarlık ofisi açacağım. Ondan sonra da sokaklara çıkacağız. Nerede ne eksik var, onları tespit edeceğiz. Sonrasında da bunların çözümü için girişimlerde bulunmaya başlayacağız.

 

8 azanızın 5'i kadın... Bu bilinçli bir tercih mi?

Ben azaları özellikle bayanlardan ve gençlerden seçtim ki mahallenin sorunlarına hep birlikte müdahale edebilelim. Mahalleyi gezsin, dolaşsın, sorsunlar... Bir de ben bayanların daha bilinçli ve fikirlerinin açık olduğunu düşünüyorum.

 

Muhtarlık gençlerin işi olmalı

Aşır Ateşer, “Muhtarlık hep emekli işi olarak bilinirdi. Ama son yıllarda genç muhtarların sayısında oldukça artış var. Siz de 36 yaşında muhtar olmak için yola çıktınız. Bunun nedeni sizce ne?” sorusuna şu cevabı verdi, “Gençler emeklilere göre çok daha aktif. Mahalleyi gezebiliyor, bir sorun olduğunda anında müdahale edebiliyor, insanların sorunlarına daha hızlı çözüm bulmaya çaba gösteriyor. Belirli bir yaşın üzerindekiler bunu yapamaz. Yaşının getirdiği yorgunluktan dolayı yapamaz. Yaşının getirdiği tansiyondu, şeker gibi hastalıklar nedeniyle yapamaz. Bazı şeylerin gençlere bırakılması gerekiyor” diye konuştu. “Muhtarlık mühür basıp ikamet verme işi değildir” diyen Ateşer, “Muhtar bir mahallenin mülki amiri gibidir. Mahalleyle ilgili her şeyi bilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

20 yıldır mahallede

Aşır Ateşer, 1979 Ardahan doğumlu. 1989 yılından beri İstanbul'da ikamet ediyor. Evli ve iki çocuk babası olan Ateşer, Öğretmenler Sitesi'nde oturuyor ve 20 yıldır mahallede esnaflık yapıyor. Ateşer Kebap'ın işletmeciliğini yapan Ateşer'in aynı zamanda Beylikdüzü – Çorlu – Tekirdağ arası taşımacılık yapan bir firması bulunuyor. 

KAYNAK: GAZETE İSTANBUL  

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.