Sol görüşten asla vazgeçmedim

Sol görüşten asla vazgeçmedim
CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Aday Adayı Taşkan Uysal, “Ben siyasete 13 yaşında sol görüş ile başladım. Hiçbir zaman da bu görüşümden ödün vermedim” diyerek başladığı söyleşisinde Çatalca halkına da bugüne kadar verdikleri desteklerden ötürü teşekkür

Çatalca'nın tanınan simalarından birisi olan Taşkan Uysal, 7 Haziran'da gerçekleştirilecek genel seçimler öncesinde CHP İstanbul 3'üncü bölge milletvekili aday adaylığını açıklayarak, 13 yaşından bu yana siyaset dünyasındaki birikimini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşımak için kolları sıvadı. Daha önce CHP'den İl Genel Meclis Üyeliği de yapan Taşkan Uysal, gazetemize verdiği röportajda, her zaman sol çizgide bir siyaset yürüttüğünü belirterek, “Hiçbir zaman da bu görüşümden vazgeçmedim” dedi. CHP'nin 25 yıl sonra milletvekili aday adayları için yapacağı ön seçimle beraber demokrasiyi yaşayacağını belirten Uysal, hem kendi siyasetine, hem Çatalca'ya hem de CHP'ye ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Siyasete nasıl başladınız?
Siyasete halen yaşamaya devam ettiğim ve Çatalca’nın 5 köyünün yaşadığı kanayan yara haline gelen tapusuzluk sorunun yaşandığı Yaylacık Köyü'nden başladım. 13 yaşından itibaren CHP’nin kapatıldğı dönemlerde alternatif partilerde görev alarak Esenyurt, Büyükçekmece, Silivri, Avcılar gibi ilçelerde broşür dağıtarak, afişler asarak, partimizin her türlü kademesinde görev alarak başladım.

İl Genel Meclis Üyesi nasıl seçildiniz?
İl Genel Meclis Üyeliğine seçilmem noktasında partim Cumhuriyet Halk Partisi beni birinci sıra İl Genel Meclis Üyesi adayı yaptı. 15 yıl boyunca il genel meclis üyesi çıkartamayan Çatalca’dan İl Genel Mecis Üyesi oldum. İkinci sıradaki arkadaşım 100 oyla kaybetmişti Bu anlamda bana bu şansı veren Çatalca halkına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ben bölgeme duyarlıyım. Halkıma duyarlıyım. Sokağın siyasetçisiyim. Sokağın sesiyim. Ben bütün hayatımı Çatalca’nın köylerinde geçirdim.

1999 seçimlerinde neden Yaylacık Köyünden CHP’ye hiç oy çıkmadı? Siz bile oy vermediniz! Neden?
Bu bir protesto eylemi idi. Partimize yönelik bir eylem değildi. Milletvekili adaylarımıza da bu konuda bilgi verilmişti.Bu tapusuz köyler adına alınan bir karardı. Bu kararı da ben almadım. Benim partimin aday olan milletvekilleri tapusuz köyleri gezerek bunu dile getirdiler. Burada yapılacak en güzel eylemin bu olduğunun kararına vardırlar. Bir siyasi partide siyaset yapmak adına bugün o halkın karşısına çıkamazdım. Ben sokak adamıyım. Halk ile birlikte siyaset yapıyorum.

2009 yılında alınan oyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
3 tane il genel meclis üyesi çıkarttık. 2004 yılında yapılan seçimler sonrası ben il genel meclis üyesi olduktan sonra, 2005 yılından sonra Büyükşehir yasası sonrası Köylere Hizmet Götürme Birlikleri kuruldu. 32 muhtarımız köylere hizmet götürme birliğinin yönetimi için oy kullanacaktır. Ben CHP’den temsilen tek başına girdim. O dönemde partiyi yöneten arkadaşlarım bana bu seçimde başarılı çıkamazsın, sadece kendi köyünün oyunu alırsın, aday olmasan daha doğru olur söylemlerine karşı ben muhtarlarıma güvenerek aday oldum ve 27 muhtarımın desteği ve oyu ile yönetime girdim. Bana ikinci dönem yine aday olma dediler ama muhtarlarım beni yine bırakmadılar ve yine aday oldum ve bu sefer 29 oy ile seçildim. Benim en büyük desteğim, demokrasinin bel kemiği muhtar arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Onların her türlü derdini dosyalayıp il genel meclisine ve grubuma taşıdım. Yapamayacağım hiç bir işin dosyasını almadım. Bu çalışmalar yerinde görüldü. Bu çalışmalarımız sonrasında halkımız da bize teveccüh etti ve 4 il genel meclis üyesinden 3’ünü biz aldık. Ancak benim hedefim 4’te 4’tü, olmadı.

Sandıktan çıkacağınıza inanıyor musunuz?
Ben inanmadığım bir yola çıkmam. Bugüne kadar siyasette inandığım gerçeklerin peşinde koştum. Bugün için tek bir gerçek var o da bu ülke gerçekten demokrasiyi istiyor ise CHP iktidarı kaçınılmazdır.Ülkemiz demokrasiden yoksun bir ülke haline gelmiştir. Korku imparatorluğu kuruluyor. Böyle bir rejim Türkiye Cumhuriyetine terstir. Ve bunu artk halkımız gördü ve görüyor. Ben 7 Haziran 2015 seçimlerinin ülkemiz için bir milat olacağını düşünüyorum. Ben iki dönem beni İl Genel Meclis Üyesi yapan beni büyüten beni yetiştiren nefes aldığım ve ömrümün sonuna kadar da nefes alacağım memleketim olan Çatalca’mın güzel halkına bir defa daha teşekkür ediyorum.

Diyelim ki iyi bir sırada yer alamadınız, ya da hiç sıralamaya giremediniz. O zaman ne olacak?
Ben bugüne kadar hiç bir zaman koltuk adamı olmadım. Ben bu partinin Silivri sokaklarını afişle donatmış, Esenyurt’ta sokaklarda siyaset yapmış, siyaseti bürolarda kapalı odalarda yapmamış bir kişiyim. İstanbul’un 39 ilçesinde de Taşkan Uysal hem vardı. CHP’de Milletvekili adayı olamamak demek CHP gibi şanlı ve Cumhuriyetin partisi olan bu partide üye olmak bile bir şereftir ve bu partide ben hiç kırılganlık yaşamadım. Partime hiç küsmedim.

İhraç istemi ile disiplin kurula verildiğiniz de oldu mu?
Oldu tabi. Onlar benim şeref madalyam. Bildiğiniz doğruları söylemek adına disipline verilmek benim için şereftir. Bundan sebep hiç bir zaman bir başkaları gibi partimi değiştirmedim. Bir başka parti için asla oy istemedim. Bunun olması mümkün bile değildir. Çünkü Taşkan Uysal CHP neferidir.

Çatalca’dan bu dönem bir vekil çıkartacak mıyız?
Bakın ilçemizin sorunlarının çözümlenmemesinin tek bir gerçeği vardır. O da Bu halk ile birlikte yaşamayan vekilleri meclise götürmüşüz. Benim bölgemin sorunlarını bilmeyen, bu sorunları burada yaşmayan hiç kimse bizim acımızı, yaşadığımızı bilemez. Eğer benim partim bana parlemantoya girmeme müsade ederse ben Çatalca’nın ve bölgemin tüm sorunlarını o parlemanto gündemine getireceğim. Zaten bu sorunları getirmez isem, beni halkım bu ilçeye sokmaz.

Taşkan Uysal nerede oturuyor?
Taşkan Uysal bugün ecri misil ile , yüz yıldır tapusuzluk ile savaşan Yaylacık Mahallesinde oturuyor. Ben siyaseti halkım için yaptım. Siyaset yaparken hiç bir mal sahibi olamadım. Benim siyasi hayatımda hiç bir akçeli işle, para ile asla işim olmamış. Bırakın İstanbul’un herhangi bir yerini Çatalca’da bile bir odalı bir evim yok. Ben Yaylacık köyünden her sabah çıkarak CHP’nin siyasetini yapıyorum.

Taşkan Uysal kaç cami yapımı ve onarımı için önerge verdi?
Tabiki de İl Genel Meclisinde Cami onarımları ve yeni cami yapımları ile ilgili çok önerge verdim. Çatalca’daki okullar ile ilgili yeni yapılan her binanın olması için ortak önergelerde de imzam var. 10 yılda il genel meclisinde biz tüm toplum için çalıştık. Asla ayrım yapmadık. Böyle sorularu da hoş karşılamıyorum. Ben bütün insanların dini inançlarına saygı duyuyorum. Beni insanların dini inancı ve ibadetini nerede nasıl yapmaları beni ilgilendirmiyor. Türkiye Cumhuriyetinin topraklarında yaşayan halkların kardeşliğine inanıyorum.

Parti içi demokrasi var mı?
90 yıllık bir çınar olan CHP 25 yıl sonra demokrasiyi yaşıyor. Bugün için Milletvekili adaylarını üyeleri belirleyecek.

Tam bir demokrasiden söz edebilir misiniz? 1,3,5,7... gibi tek sayılar genel merkez tarafından belirlenecek!
Bugün için parti içi demokraside yüzde elliyi yakalamak bile büyük bir başarıdır. Bugün için partide sadece aday adayları çalışmıyor ki, bugün partimin tüm üyeleri çalışıyor. Partiye bir hareket ve enerji geldi. Sosyal Demoktarlık yolunda partimiz bir dahaki dönemde bu sol anlayışın tam demokrasi noktasında çok daha yol kat edecek.

Bu bir milletvekilliği yarışı değil mi ?
Değil tabiki, benim yarıştığım benim partililerim değil. Benim karşımdaki rakip AKP. Bugün yapılan tüm çalışmalar ve aday adaylarının sokak sokak çalışmaları kimsenin milletvekili yarışındaki çalışma değildir. Bugün bizim yarışımız AKP’den iktidarı alma yarışıdır.

Taşkan Uysal genel sçeimlerden sonra ne yapar? Eğer aday olamaz ise siyasete nasıl devam edeceksiniz? İlçe Başkanlığı gibi bir düşünceniz var mı?
Ben yaptığım görevlerin altındaki bir göreve talip olmam.  Kendim istemem bunu, ama benim partim görev verir ise, emreder ise elimden bir şey gelmez. Nasıl ki bugün genel başkanlık yapmış, bakanlık yapmış İl Başkanım Sayın Karayalçın partimizin verdiği görevi yapmak zorunda ise, parti büyüklerim ve Çatalcalı partilerim bunu bana emreder ise o görevi almak zorunda olurum. Ama benim asla böyle bir niyetim yok. Dediğim gibi ben partimin esiriyim.

Son günlerin Çatalca’daki gündemi olan Kaymakam beyin “ içkili yerlerin kapatılması” ile ilgili yaptırımı konusunda ne diyorsunuz?
Ben Kaymakam Dr. Nevzat Taşdan’ın bu yaptırımını hoş karşılamıyorum. İnşallah bu kararından geri döner. 4. Murat’ın yapamadıklarını Çatalca’da Nevzat Taşdan yapamaz. Bu yanlış bir olay, insanlara alternatif sunmadan ben bunu yasaklıyorum.Alkol içme, tamam içme. Ama ne yapacak sokakta mı içecek? Yasaya göre ise, bu ruhsatı verdiği zaman bu yasa yok muydu?

Son sözleriniz?
Öncelikle size bu cümleleri kurabilmek adına bize fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim. Bana Yaylacık gibi en az nüfusa sahip bir köyden çıkıp siyaset yapma imkanı veren ve Çatalca’ma, İstanbul’a ve Türkiye Cumhuriyetine hizmet etme fırsatı veren partime, muhtarlarıma ve Çatalca halkıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

O bir CHP neferi!
Taşkan Uysal siyasete 13 yaşında sol görüş ile başlamış, Çatalca’nın en az nüfusuna sahip olan Yaylacık Köyünden çıkmış, iki defa İl Genel Meclis Üyesi olmuş, CHP İl Başkanlığında İl Yöneticisi olmuş, şimdi de bölgesininin tüm sorunlarını il genel meclisinde nasıl 500’ü geçkin önerge vererek gündeme getirmiş ve çözümlenmesi için çaba göstermiş ise, bugün de Türkiye Büyük Milet Meclisine girerek orada da bu sorunları dile getirmek isteyen bir CHP neferidir.

Ayrıştırmalardan yana değilim
CHP içerisindeki kimliğiyle tanıdığımız Taşkan Uysal'ın bir diğer kimliği ise Alevi olması olarak dikkat çekiyor. Bugüne kadar Alevilikle ilgili hiçbir açıklamasına rastlamadığımız Uysal, Alevi olduğunu doğrularken, ancak hiçbir zaman ayrıştımalardan yana olmadığını söyledi. “ O Alevi, bu Sünni, bu Kürt, bu Türk, bu Laz, bu Çerkez gibi ayrımların yapılmasından yana hiç bir zaman olmadım” diyen Uysal, “Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları içerisinde yaşayan herkes için siyaset yaptım. Ve bu anlayışıma da devam edeceğim” dedi.

KAYNAK: GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.