Ramazan Baş

Ramazan Baş

RÜYA VE MASKELER

RÜYA VE MASKELER

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, kurulduğu 1998 yılından beri sanat atölyesinde ürettiği tiyatro, dans, resim gibi sanatsal çalışmaları ile engelsiz yaşam paylaşımına çok önemli katkılar sağladı.

TOFD; Avrupa Birliği projelerinden biri olan ve İtalya, Yunanistan ortaklığı sonucu başarı ile gerçekleştirilen (HUMATERRA) dans projesinin ardından 2014 yılının başında teatral modern dans gösterisi olan Rüya ve Maskeler’i sahnelemeye başladı.

Tan Sağtürk’ün Sanat Danışmanlığı’nı yaptığı modern dans projesi Rüya ve Maskeler; engellenerek yaşamaya zorunlu bırakılmış amatör dansçıların, toplum baskısı olmaksızın, özgürce ve dışlanmadan dans edebilmek için verdiği mücadelede karşılaştığı güçlükleri anlatıyor. Gerçek yaşamdan esinlenerek oluşturulan Rüya ve Maskeler’in hikayesi, abartılmış gibi dursa da çağımız insanının,  insan sorununa/engelliye olan ilgisizliği, ötekileştirmedeki başarısı ve  yabancılaşmasını ele alıyor. 

En zoru kimin hayatı? Hangimizin?

Toplum, her bireyin gönlüne göre yaşadığı, kendini gerçekleştirebildiği bir sosyal alan mıdır? Yoksa engelleri sebebiyle ötekileşmiş olanların yaşamını daha da güçleştiren, içten içe sevgisizlikle boğuşan bir kalabalığın oluşturduğu dev bir organizma mı?

Sokağa çıkın, otobüse binin, binalara girin, merdivenlerden çıkın, yatağınıza uzanın. Tüm bunlar her gün sayısız defa yaptığınız, üzerine düşünmeye bile gerek görmediğiniz eylemlerden başka bir şey değil. Şanslısınız.

Bazılarımız için yatak fazla yüksek bir tepe, sokaklar hareket etmemize izin vermeyen yerler, insanlarsa maskelerinin ardında yüzleri unutulmuş olanlar haline gelmiş… Bedensel-zihinsel engellerimizle birlikte özgür olmak, imkansıza yakın.

Ama imkânsız dediğimiz, olanaklıya dönüşmeyi bekleyen bir kelimeden başka nedir ki?

Karşımızdaki dansçılar hepimize kim olduğumuzu, etrafımızdaki engelli bireylere nasıl yaklaştığımızı, insan olmanın ne demek olduğunu bir defa daha soracaklar. Çünkü bazı şeyleri görmezden gelme eğilimine karşı koyamayanlarız...

Hikayenin özü; bize, mücadele edildiğinde, toplum üzerinde nasıl da etkileyici rolde olunabildiğini, empati yapıldığında birlikte aşılamayacak hiçbir engelin bulunmadığını anlatmayı amaçlıyor. Engelsiz dansçıların empati yaparak, engelli dansçıların sorunlarını aşmada oynadıkları  rolün de anlatıldığı bu projede Rüya ve Maskeler’i sergileyen ekip;  5 ortopedik engelli, 1 işitme engelli ve 7 engelsiz olmak üzere toplam 13 dansçıdan oluşmaktadır. Ekibin içindeki 3 müzisyenden 2’si de göremeyendir.

Sahne üzerinde profesyonelce dans eden dansçıları ve müzisyenleri izleyin... İmkânsızı olanaklıya çevirmenin yolunun, karşımızdakini anlamaktan geçtiğini en iyi şekilde anlattıklarına tanık olacaksınız...

Onlar, aylarca provalar yaparak çaba sarf ettiler, ter döktüler dans ederken. Şimdi, 11 KASIM Salı akşamı saat 20.00’de Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde tanışmak için sizleri bekliyor olacaklar.

Oyun, Beylikdüzü’nde bulunan TOFD Hüsnü Ayık Bakım Merkezi’ne destek amacıyla sergilenmektedir. TOFD Hüsnü Ayık Bakım Merkezi; 18 yaşını doldurmuş, bakımını üstlenecek kimsesi olmayan, ekonomik ve sosyal yoksunluk içindeki kişilerin kaldıkları bir yerdir. Bakım merkezinin tüm ihtiyaçları ve giderleri toplumsal dayanışma halinde, destekçilerin ve bağışçıların katkıları ile TOFD tarafından karşılanmaktadır.
Oyunun 20 TL. olan biletlerini; TOFD Hüsnü Ayık Bakım Merkezi’nden ya da Dahiler Koleji Genel Müdürü Fevziye Altıparmak’a, 0532 213 53 57 numaralı telefondan ulaşarak temin edebilirler.

Sosyal konulara her zaman duyarlı olan Beylikdüzü Belediyesi yetkililerine, salonu ücretsiz tahsis ederek destek verdikleri için ayrıca teşekkür ediyorum.
 
Engelsiz bir yaşam dileğiyle…
Ramazan BAŞ

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Baş Arşivi