Botulinum Toksin Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Botulinum Toksin Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde estetik amaçlı yaygın olarak uygulanan botoks uygulamaları ile ilgili olarak Silivri Medicalpark Hastanesinden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ercan Demirbağ bilgilendiriyor.
Botulinum Toksin uygulamasında, halk arasındaki adıyla botoks uygulamasında kullanılan madde bir bakteri tarafından salgılanan proteindir. Bu madde, sinirlerden kaslara olan uyarıyı geçici bloke ederek, uygulanan bölgedeki kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır veya yok eder. Böylece üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıklar da azalır veya yok olur.

Botoks, ilk olarak kas hastalıklarının tedavisi amacıyla kullanılmaya başlanmış olup yıllar içinde estetik amaçlı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Estetik amaçlı uygulamalardaki kullanımı tedavi amaçlı kullanımının çok çok ötesine geçmiştir.

Botoksu özellikle; kaz ayağı dediğimiz göz kenarı kırışıklıklarında, kaş çatma çizgilerinde, alın ortası kırışıklıklarında, boyun altı bantlarında, kaş kaldırmada, bölgesel terlemede ( koltukaltı, avuç içi,ayak vs.) migren tedavisinde etkin bir şekilde uygulamaktayız.

Hamile, emziren bayanlar ile kas hastalığı olanlarda uygulanmaz.Botoksun etkisi geçicidir. Uygulandıktan sonra 3-7 günde etkisi görülür ve 3-4 ay devam eder. Etkisi azalmaya başladıktan sonra botoksun sonucunu beğendiyseniz tekrar uygulatabilirsiniz, eğer beğenmediyseniz tekrar uygulama yaptırma zorunluluğunuzyoktur.

Tüm dünyada ameliyat dışı estetik müdahaleler arasında en sık uygulanan işlemdir. Böyle olunca da bu pastadan pay almak isteyen ehil olmayan birçok kişi ve meslek grubu bilmediği, eğitimini almadığı bu uygulamayı yapmaya çalışmaktadır.

Günümüzde botoksun ehil olmayan birçok kişi ve meslek grubu tarafından yapılmaya çalışıldığını görmekteyiz. Botoks uygulaması, iğnelerle hedef alanda cilt altına uygulanmaktadır. Botoks, estetik amaçla uygulanan bir müdahale olsa da sonuçta kişiye bir ilaç enjekte ediyorsunuz ve bu ilaç bilinen en toksik maddelerden bir tanesidir.

Bir kuaföre, bir estetisyene, ya da elinde çantayla gezen ne olduğu belirsiz bir kişiye gidip penisilin iğnesi yaptırmıyorsanız botoksta yaptırmamalısınız. Masum olarak değerlendirilen, güzel görünmek adına yapılan bir işlemin sonrasında geri dönüşü olmayan sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Kendinizi daha güzel ve mutlu hissetmek için yaptırdığınız bir işlem sonrasında sağlık sorunları yaşamamak ve istenilen etkiyi elde etmek için uygulamanızı bir bilene yaptırmanızı öneriyorum. Botoks uygulamasının eğitimini alan ve uygulama yetkisi olan; estetik ve plastik cerrahi uzmanları ile dermatoloji uzmanlarıdır. Unutmayın, sağlığınız herşeyden daha değerlidir.

Op.Dr.Ercan Demirbağ

www.ercandemirbag.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.