Güneşte değil güneşten önce!

Güneşte değil güneşten önce!
Güneşin kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde tatilciler deniz kenarına akın ediyor. Güneşten korunmanın önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, koruyucu kremlerin en az yarım saat önce sürülmesi gerektiğini söylüyor
Deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler plajlara akın ediyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Başterzi, bronz bir tene sahip olmak ve güneşin faydalarından bolca yararlanmak isteyenlere aydınlatıcı bilgiler verdi.

Outdoor aktivitelerde ve deniz kenarındayken geniş spektrumlu (hem UVA hem de UVB’ye karşı koruyucu) en az SPF 30 olan ve suya dayanıklı ürünler kullanılması gerektiğini söyleyen Başterzi, “Güneş kremleri doğru kullanıldıklarında ve SPF’nin öngördüğü süre boyunca koruyucudurlar. Bu nedenle ürünler, güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce kullanılmalı ve her 2 saatte bir tekrarlanmalıdır. Teorik olarak cildin her santimetre karesi için 2 gram güneş koruyucu yeterlidir. Pratikte ise bu miktar yaklaşık yüz ve boyun için 2, gövde için 4, kollar için 1 ve bacaklar için 2 yemek kaşığına karşılık gelmektedir. Eğer suyla temas olmuş ise sudan çıkınca tekrar uygulanmaları önerilir. Hiçbir ürün yüzde 100 koruma sağlayamaz. Bu nedenle geniş kenarlıklı şapkalar, koruyucu giysiler ve UV’ye karşı koruyucu güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Bebeklerin ilk 6 ay güneşe çıkartılmaması ve güneşli ortamlarda koruyucu elbiselerle korunmaları önerilir” dedi.

Doğru bilinen yanlışlar:

Gölgede olmak güneşin zararlı etkilerinden korur: Yansıtıcı yüzeylerden yansıyabilen UVB siz gölgede olsanız bile zararlı etkisini göstermeye devam eder.

Faktör ne kadar yüksekse o kadar koruyucudur: SPF ürünün koruyuculuk gücünü ifade etmez. SPF değeri ürünün, deride kızarıklık oluşmadan güneşte kalınabilecek süreyi ne kadar uzattığı belirtir. Koyu tenlilerde SPF 15-30 ürünler yeterli olurken, açık tenlilerde SPF 50 ürünler kullanılmalıdır.

Şemsiye altı güvenlidir: Yapılan bir diğer yanlış, güneş şemsiyelerinin tamamen koruyucu olduğunu zannetmektir. Yansıtıcı yüzeylerden yansıyabilen UVB, siz gölgede olsanız bile zararlı etkisini göstermeye devam eder.

Bronzlaşmak cilde zarar vermez: Bronz bir cilt UVA’ya maruz kalmış bir cilttir. UVA ciltte yaşlanmaya, kırışıklıklara neden olur ve daha önemlisi deri kanserlerinin en önemli nedenidir.

Kapalı yerlerde veya kış aylarında koruyucuya gerek yoktur: UVA buluttan ve camdan geçebilme özelliği nedeniyle kış aylarında ve ev, ofis gibi kapalı mekânlarda da derimizi etkilemeye devam eder. Bu yüzden açık tenli kişilerin ya da epilasyon, lazer vb. uygulamalar yapılan kişilerin koruma faktörlü ürünleri her gün kullanmaları gereklidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.