İlaç krizi!

İlaç krizi!
Distoni hastalarının kullandığı ve yurtdışından getirilen ilaç 'kur farkı'na takıldı. Hastalar muadili olmayan ilaca erişemiyor. Bakanlık ise hastaların ilacı kendilerinin getirmesini bekliyor

Hareket bozukluğu olarak bilinen ve muadili bulunmadığı için yurt dışından getirilen tek bir ilaçla tedavisi sürdürülebilen distoni hastaları ‘kur farkı’ mağduru oldu. Binlerce hastanın yaşadığı mağduriyeti TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, “Sağlık Bakanlığı ‘İlacı tedarik edemiyoruz, siz yurt dışından getirtin’ diyerek hastaları kaderine terk ediyor” dedi. İstemsiz adale kasılmaları sonucu hareket bozukluğu yaşayan distoni hastalarının ilaç sorunu sürüyor.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi veren CHP’li Emir, hastaların ilaç bulamadığını, bakanlığın ise hastaları kaderine terk ettiğini ileri sürdü.

Tedavi engelleniyor
Hareket bozukluğu hastalığı olan distoni hastalarının vücutlarında, kollarında ve bacaklarında istemsiz adale kasılmaları olduğunu ve ülkemizdeki binlerce distoni hastasının tedavilerini ilaçla sürdürdüğü bilgisini veren Emir “Tedavi sırasında kullanılan ilaçlardan biri de Apo-Tetrabenazine’dir. Ancak son yıllarda döviz kuru farkı sebebiyle bu ilaç temin edilememektedir. Piyasada farklı isimlerle satılan ilaçlar bulunmakta fakat içerik farklılığı sebebiyle Apo-Tetrabenazine’ye muadil olamamaktadır. Bu nedenle hastalar farklı ilaç kullanamamakta ve tedavide arzulanan sonuç alınamamaktadır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.