Koronavirüs pişirmekle ölür mü?

Koronavirüs pişirmekle ölür mü?
Koronavirüsün bulaşması ile ilgili merak edilen 4 sorunun yanıtı.

Koronavirüs pandemisi üzerine Hürriyet başyazarlığına getirilen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında koronavirüsle ilgili merak edilen ve kimi de okurlardan gelen bazı soruların yanıtlarını verdi.

Müftüoğlu'nun merak edilen 4 soruya verdiği yanıtlar şöyle:

BU VİRÜS PİŞİRMEKLE ÖLÜR MÜ

UZMANLAR koronavirüsün gıdalarla bulaşmasının pek mümkün olmadığı düşüncesindeler. Ama yüzde yüz emin olmak için gıda hijyenini sürdürmek zorundayız. Önemli bir ayrıntı ise hayvansal ürünleri mutlaka ama mutlaka pişirmek, asla çiğ tüketmemek. Et ve tavuk ürünlerini 160-165 derece bir ısıda hazırlamak en garantili yol gibi görünüyor.

OKUR SORULARI:

NEDEN VİRÜSÜ KAPAN HERKES HASTALANMIYOR

HERKESİN gücü, direnci farklı da ondan. Ayrıca herkes farklı yoğunlukta virüsle bulaşı kapıyor. Maske takan birinin takmayana, sosyal mesafeye uyan birinin uymayana, evinde kalan birinin kalmayana oranla hastalıktan korunma şansı artıyor. Kısacası en önemli nokta evde kalmak ve korunmak.

HER YAŞLI İNSAN RİSK ALTINDA MI

HAYIR, değil. Örneğin daha dün 107 yaşında bir teyzemiz tedavi gördüğü hastaneden şarkı, türkü ve alkışlarla taburcu edildi. Geçtiğimiz hafta çok sayıda 80’lik 90’lık büyüğümüz hastalığı şifayla atlatıp tamamen iyileşti. Sorun, yaşlı biri olmaktan ziyade bedenimizin gücü ve kronik bir hastalığınızın bulunup bulunmadığıyla ilgili. Kısacası hiç kimsenin “Yaşlıyım, efkârlıyım” havasına girme lüksü yok. Herkes kendine iyi baksın, korunmaya özen göstersin, yeterli.

VİRÜS AYAKKABI TABANINA BULAŞABİLİR Mİ

YENİ bir çalışma virüsün ayakkabı tabanlarında da varlığını sürdürebileceğini gösterdi. Sağlık personelinin ayakkabı tabanlarından alınan örneklerde de virüs tespit edildi. Ne var ki bunların bulaştırmada oynadıkları rol net ve açık değil. Ama gelin siz beni dinleyin, evinize ayakkabılarınızla asla girmeyin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.