Laboratuvar ortamında insan beyni üretildi

Laboratuvar ortamında insan beyni üretildi
Laboratuvar ortamında insan beyninin bütün fonksiyonlarını yerine getirebilen minyatür bir beyin üretildi.
ABD'li bilim insanları, laboratuvar ortamında insan beyninin bütün fonksiyonlarını yerine getirebilen minyatür bir beyin üretti. Sırada beynin yaşamını sürdürebilmesi için yapay kalp ve damar sistemi var. Beyni geliştiren araştırma ekibi, bu beynin sinir sistemi hastalıklarının kavranışında büyük dönüşümler sağlayabileceğini söyledi.

Bir bezelye büyüklüğünde olan beyinde çok sayıda hücre türü, beynin tüm ana bölümleri ve bir omurilik bulunuyor, ancak beyinin damarsız olduğu belirlenmiş.

Anne karnındaki beş haftalık bir bebeğin beyniyle aynı boyutlarda olan yapay beynin, gelişim döneminde oluşan sinir sistemi hastalıkları üzerine yapılan çalışmalarda faydalı olması umuluyor. Beynin ayrıca Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisi amacıyla üretilen ilaçların test edilmesinde de kullanılabileceği belirtiliyor. ABD'nin Columbus şehrinde düzenlenen Askeri Sağlık sistemi Araştırmaları Sempozyumu'nda yapay beynin sunumunu yapan bilim insanı Rene Anand, birkaç santimetre boyutlarındaki beynin şu ana kadar geliştirilmiş en eksiksiz beyin modeli olduğunu savundu.


Anand, beynin yetişkin insanlara ait deri hücrelerinden üretildiğini belirtti. Yapay beynin patenti henüz alınmadığı için projenin tüm detaylarını açıklamayan Anand, beyni geliştirmenin 12 hafta sürdüğünü ifade etti.

Rene Anand ayrıca beynin gelişiminin sağlanması için yapay bir kalp ve damar ağının da üretilmesinin planlandığını söyledi. Daha önce insana ait minyatür organlar geliştirilse de bu seviyede gelişmiş bir beyin, laboratuvar ortamında ilk kez üretildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.