Masa başında çalışanlar dikkat

Masa başında çalışanlar dikkat
Uzmanlar, omurga yıpranmasına bağlı oluşan kireçlenmeye dikkat çekiyor.
 Aritmi İnegöl Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bektaş Kemal Aslan, omurga yıpranmasına bağlı oluşan kireçlenme ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Aslan, sağlıklı bir omurga sistemi için çocukluk çağının en önemli dönem olduğunu belirtti. Op. Dr. Aslan “omurga sistemi, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutar. Kemik iskelet, eklemler ve kaslardan oluşan bir omurga sisteminin sağlıklı ve dayanıklı olması için gerekli temeller insan hayatının ilk 10 yılında atılır. 10 yaşından sonra 14-15 yaşına kadar sürebilen hızlı büyüme döneminde, hormonların etkisiyle kemikler uzamaya, kemik kitlesi artmaya ve kaslar kalınlaşmaya başlar. Bu dönemde oldukça şiddetli eklem ve kemik ağrıları görülebilir” dedi.

UZUN SÜREN VE GEÇMEYEN AĞRILARA DİKKAT

Op. Dr. Aslan “teknolojinin gelişimi, hareketsiz bir iş yaşantısını beraberinde getirmiştir. Özellikle günün 8 saatini masa başında geçiren ofis çalışanlarında hareketsizliğe bağlı; boyun, sırt ve bel ağrıları ortaya çıkmaktadır. Bu durum uzun süre devam ederse, hareketsizliğe bağlı olarak kaslarda, eklemlerde ve omurgada kireçlenmeler başlar. Oluşan bu kireçlenme daha sonra kalıcı omurilik ve sinir hasarlarına kadar gidebilir. Hareketsiz yaşantı, kilo artışı, yorgun bir vücut ve yoğun stres, omurgada kireçlenmeye sebep olur. Altı aydan uzun süren, aralıklı gelen, bacaklara veya kollara vuran, geçmeyen ağrılar, omurgada kireçlenme ve fıtığın habercisi olabilir. Ellili yaşlardan sonra kemik erimesi ve dejeneratif omurga hastalıkları daha da belirginleşir ve kimi zaman cerrahi tedavi gerektirebilir. Bunun tespiti ayrıntılı muayene ve gereğinde ileri tetkiklerle kolaylıkla yapılabilir” dedi.

NASIL ÖNLEM ALMALIYIZ

Op. Dr. Bektaş Kemal Aslan bireylere oluşabilecek rahatsızlıklıklardan kaçınmak için önerlerde bulundu. Op. Dr. Aslan “Kendinize hem bedenen hem de ruhen dinlenecek zaman ayırın, beslenmenize önem göstererek ideal kilonuzda kalmaya çalışın. Sigara kullanmayın, kullanıyorsanız bırakmaya çalışın. Masa başında çalışıyorsanız, sık sık kısa molalar verin ve masa başı egzersizleri yapın. Haftada üç gün yaklaşık 1 saat civarında yürüyüşler yapın ya da yüzme gibi düşük aktiviteli sporlar tercih edin. Bu tür aktivitelere istikrarlı olarak devam etmenizin önemli olduğunu unutmayın. Kısa mesafelerde asansör ve araba kullanmayın” diyerek belli dönemde ilgili sağlık kontrolleri için hekim kontrolüne ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.