Mevsimsel depresyon kadınları etkiliyor

Mevsimsel depresyon kadınları etkiliyor
Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Toker Uğurlu, mevsimsel değişikliklerinin kişileri iş ve sosyal yaşamda olumsuz etkilediğini söyledi.
DENİZLİ Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Toker Uğurlu, kış aylarında mevsimsel depresyonun arttığını; bıkkınlık, enerji azlığı, gündüz aşırı uykululuk ve iştah artışı gibi belirtileri olan mevsimsel depresyonun 20-40 yaş arası kadınları erkeklerden daha fazla etkilediğini söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Toker Uğurlu, mevsimsel değişikliklerinin kişileri iş ve sosyal yaşamda olumsuz etkilediğini söyledi. Uğurlu, "En az iki hafta süresince kişinin işlevsellik düzeyinde değişiklik olmasıyla birlikte moralsizlik, keyifsizlik, hayattan zevk alamama, yorgunluk, bitkinlik, iştah ve uyku değişiklikleri, değersizlik ve suçluluk duyguları, ölüm düşünceleri gibi belirtilerin bulunmasına depresyon denir.

Mevsim değişikliklerinin kişinin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku süresini, iştah-yeme alışkanlıklarını ve sosyal yaşantısını etkileme derecesinin normale göre fazlalığı ise mevsimsel depresyon olarak tanımlanabilir. Eylül- Ocak ayları arasında ortaya çıkan depresif belirtilerin ilkbahar aylarında yatışması beklenir" dedi.

Kış mevsiminde günlerin kısalması, güneş ışığının azalması ve insanların sürekli kapalı ortamlarda kalmasının ruhsal durumu olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Uğurlu, mevsimsel depresyonun tanınmasının kişin işlevselliği açısından önemli olduğunu söyledi. Uğurlu, "Mevsimsel depresyonda sonbahar, kış aylarının gelmesi ile birlikte aşırı yemek yeme, kilo artışı, enerji kaybı ve aşırı uykululuk görülmekte ve bu başlangıç belirtilerine depresif duygu durum gibi belirtiler eklenmektedir" diye konuştu.

Mevsimsel depresyonun özellikle 20-40 yaş arası kadınları erkeklerden daha çok etkilediğini söyleyen Uğurlu, "Kişinin mesleki ve sosyal işlevselliğini oldukça fazla etkileyen bu durumun tedavisi önemli ve mümkündür. Bu kişilerin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Mevsimsel depresyon parlak ışık, ilaç tedavisi ve psikoterapiyle tedavi edilmektedir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.