Obezite geninin sırrı çözüldü

Obezite geninin sırrı çözüldü
Obeziteye yol açan gendeki bozukluğun, vücudun yağ yakmasına engel olduğu sonucuna varıldı.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmada obeziteye yol açan genin sırrı çözüldü. Bu gendeki bozukluğun, vücudun yağ yakmasına engel olduğu sonucuna varıldı. Araştırmacılar, fareler üzerinde bu durumu tersine çevirmeyi başardı.

Araştırmacılar, 2007'den beri "fto" adlı genin obeziteyle bağlantılı olduğunu biliyordu. Ama söz konusu genin nasıl olup da obeziteye yol açtığı bilinmiyordu. 
ABD kaynaklı son araştırmada bu durum açıklığa kavuşturuldu.

Buna göre fto genindeki bozukluğun, yiyeceklerdeki yağın yakılmadan vücutta depolamasına yol açtığı tespit edildi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmada bu genle oynanarak durumun tersine dönüştürülebileceği belirlendi.
Fareler üzerinde yapılan araştırmada fto genindeki bozukluğun ilaçla veya başka uygun tedavilerle giderilebileceği sonucuna varıldı.
Bilim insanları, şimdi uygun ilacı veya tedavi yöntemini bulmayı amaçlıyor.

Araştırmacılar, bu gene uygun müdahale sayesinde insanların obeziteyle daha kolay baş edebileceğine dikkat çekiyor. Hatta uyurken bile kilo kaybedilebileceği belirtiliyor.

'SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZDEN VAZGEÇMEYİN'

Araştırmacılar yine de obezite geninin kilo alımında yüzde yüz etkili olduğuna dair ellerinde kesin kanıt bulunmadığı uyarısında da bulunuyor. Obezitede başka faktörlerin de etkili olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı beslenme ve egzersizden vazgeçilmemesini tavsiye ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.