Sağlık Bakanlığı, Kanser Hastalarına Ömür Biçti, Ortalık Karıştı

Sağlık Bakanlığı, Kanser Hastalarına Ömür Biçti, Ortalık Karıştı
Sağlık Bakanlığı kanserli hastalara ömür biçerek bunu web sitesinden yayınladı. Skandal tabloya onkologlar ve hasta hakları dernekleri tepki gösterdi.
Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan 'kanser hastalarının sağ kalım süresi' başlıklı tabloda akciğer pankreas ve mide gibi 13 kanser türünden birine yakalanmış hastaların yaşayacağı ömür aylarla ifade edildi. Skandal tabloya onkologlar ve hasta hakları dernekleri tepki gösterdi.

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği tablo için, "Hastanın moralini bozduğu ve tedavi sürecini kötü yönde etkilediğinden ötürü hak ihlali"dir dedi. Onkolog Doç. Dr. Murat Baş ise, "Biz bu tür tıbbi verileri hastalara vermeyiz. Bu tür veriler stres kat sayısını artırarak hastanın sağlığını, tedaviye devam edebilme gücünü ve kararlılığını olumsuz etkiler" diye konuştu.

ÖMÜRLERİ AYLARLA İFADE EDİLDİ

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na bağlı Kanser Daire Başkanlığı'nın sitesinde Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin imzalı "Türkiye'de Kanser Kontrolü 2014" başlıklı bir dosya yayımlandı. Söz konusu dosyada kanser hastalarının en önemli direnç kaynağı olan morallerini alt üst edecek verilerin yer aldığı bir tablo paylaşıldı.

"Bazı Kanser Türlerinin Ortalama Sağkalım Sürelerinin Dağılımı" başlıklı tabloda 13 kanser türüne göre hastalara ay olarak ömür biçildi. Buna göre akciğer, pankreas ve beyin gibi kanser türlerinden birine yakalanmış hastaların yaşayabileceği ömür tabloda aylarla ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.