Sahte ilaçlar patladı

Sahte ilaçlar patladı
Son 15 yıldır var olan sahte ve kaçak zirai ilaç sorunu, bu yıl girdi fiyatlarının yükselmesiyle birlikte patladı.
Son 15 yıldır var olan sahte ve kaçak zirai ilaç sorunu, bu yıl girdi fiyatlarının yükselmesiyle birlikte patladı.

Türkiye’ye her yıl en az 1.5 milyon Avro’luk kaçak ve sahte ilaç girdiğine dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Önü alınamıyor. Kaçak ilaçlar en fazla İran, Irak ve Suriye’den geliyor” dedi.


 AYIRT EDİLEMİYOR

Ülke içinde üretilen sahte ilaçların üretim merkezinin ise Urfa olduğunu belirten Güngör, “Yıllardır yasaklı ilaçların afişleri Urfa’daki bayilerde asılı. Gaziantep ve Mardin’de de çok. Ülke genelinde Tarım İl Müdürlüklerine kayıtlı olmayan pek çok bayi var. Sokak sokak kamyonlarla satılan faturasız, ucuz ilaçlar da var. Bursa’da geçen sene 200 milyon TL satış tutarında sahte gübre ve ilaç toplatıldı” diye konuştu.

Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre ,Güngör, şöyle devam etti: “Öyle sanayileşilmiş ki etiketlerini bile kendileri yapıyorlar. Sahte olup olmadığı anlaşılmıyor. Orijinal ilaç şişelerini toplayıp, yıkayıp, etiket yapıştırıp, içine bir miktar orijinal ilaç koyup gerisine sahte olanı dolduruyorlar. Anormal şekide de para kazanıyorlar. Tarım ilaçlarındaki zamlar da sahteciliğin artmasında etkili. Çiftçiler ilaçları mutlaka bayilerden almalı. Bakanlık sıkı denetim yapmalı.”

EN ÇOK PAMUK ÜRETİCİSİ ETKİLENDİ
Son bir yılda tarım ilaçlarının yüzde 80-120 arasında zamlandığını söyleyen Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, “Bu pahalılık Urfa’daki sahte zirai ilaç oranını yüzde 50’ye kadar çıkardı” diye konuştu.
En temel girdi maliyetlerini karşılamakta zorlanan çiftçinin, artan pahalılıktan dolayı hangi ilacı ucuz gördüyse onu aldığına dikkat çeken Eyyüpoğlu, “Denetim yok, çiftçi pahalılıktan dolayı mecbur kaldı. En çok pamuk üreticisi etkilendi. O ilaçların hiçbir faydası olmadı. Hem bu ilaçlar hem de olumsuz hava koşullarının etkisiyle, son bir yılda dönüm başına alınan pamuk 600 kilodan 300-350 kiloya geriledi. Dönüm başına 1000 lira zarar edildi” dedi. Eyyüpoğlu, “Nasıl ki Sağlık Bakanlığı insan sağlığına zararlı olan ilaçları toplatabilirse, Tarım ve Orman Bakanlığı da bu sahte ilaçları iyi denetleyip, kaldırmalı. Girdilerdeki artış, verimdeki düşüş, pamuğun para etmemesi ve 3 yıl üst üste pamuk ekenin destek alamaması gibi sebeplerle bu yıl pamuk eken, seneye buğday ve mısır ekecek. Bu yıl Urfa’daki ürecilerin yüzde 45’i pamuk ekmişken, seneye bu oran yüzde 10’a düşecek” şeklinde konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever de “Üreticiler sahte çıkan bu ilaçları Tarım il müdürlüklerine bildirirlerse, gelip numunesi alınıp, yapılan inceleme sonucu toplatılabilir. Ancak faturasız satılan ilaçlar için önlemleri yetersiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.