Türkiye MR şampiyonu

Türkiye MR şampiyonu
Türkiye’de yılda bin kişiye çekilen MR sayısı 114 oldu. Bu rakam 376 milyon nüfuslu ABD’de 105.
 Türkiye 376 milyon nüfuslu ABD’yi geçerek en çok MR çekilen ülke oldu. Bu nedenle hastane çevrelerinde onlarca MR merkezi tabelasına rastlanıyor. Doktora herhangi bir yerinde ağrıyla giden neredeyse her hastadan MR isteniyor. Ankara Tabip Odası Başkanı Çetin Atasoy’un açıklamasına göre Türkiye’de yılda bin kişiye 114 MR tetkiki yapılırken, ABD’de bu rakam 105 oldu. Avrupa ülkelerinden Finlandiya’da bu rakam binde 42, İsrail ve Polonya’da bin kişi başına çekilen MR sayısı ise 20’nin altında gerçekleşti. Türkiye’de bir yılda yaklaşık 8-9 milyon arasında MR çekiliyor. 

Türkiye Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, Türkiye’de MR fiyatlarının çok düşük olması nedeniyle garip olaylar yaşandığını söylüyor: 

“Eve kadar gitmeyeyim, sen yenisini ek”

“MR dahil tetkik ücretleri aşırı derecede ucuzladı. Bir MR çekimi Sağlık Bakanlığı’na göre 60-70 lira civarında. Hizmeti veren ise tetkik ücretleri düşük olduğu için sürümden kazanıyor. Çok pahalı olan cihazların finansmanı ve amortismanı için aşırı tetkik zorunluluğu doğuyor. Bir vatandaş hastaneye gelirken MR’ını evinde unutuyor. Hastaneye gelince ‘burada bir tane daha çekemez misiniz? Eve gidip gelmem 2 saatimi alır’ diyor. Hastane bu hastaya yeniden çekim yapıyor.”

‘Sıra beklenmiyor’

Prof. Dr. Coşkun her tarafta açılan görüntüleme merkezleri nedeniyle hastaların uzun MR sıraları beklemediğini belirtiyor, “Türkiye’de her yerde rahatça MR çektiriliyor. Mardin, Midyat’ta misafir olduğum evde radyolog olduğum öğrenilince aile bana incelemem için en az 15 tane radyolojik tetkik getirdi. Aynı kişiye defalarca tekrarlanmış MR’lar, beyin tomografileri, CD’ler. Başım ağrıyor demiş MR çekilmiş, kulağım ağrıyor diye gittiğinde tomografi çekmişler. ABD ve Avrupa’da ise hekime ulaşmak Türkiye’deki kadar kolay değil. Gerek muayene, gerek MR için daha uzun randevu süreleri var.”

Maliyeti 25 ile 40 lira 


Türkiye’de bir MR çekiminin maliyeti ödenen kira ücretine bağlı olarak değişmekle birlikte 25 ile 40 arasında değişiyor. MR maliyetinde en önemli unsurlar olarak, 2 ile 3 milyon lira arasında değişen MR cihazı ücreti, yıllık yüzde 6 idame ücreti, kira, elektrik, çalıştırılan uzman personel ve doktor ücreti öne çıkıyor. 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.