Zayıflama hapları ölüm saçıyor

Zayıflama hapları ölüm saçıyor
İnternette gezinirken sıkça reklamlarını gördüğümüz zayıflama hapları tehlike saçıyor.
 Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, zayıflama haplarının ölümcül risklerini anlattı.

İnternette gezinirken sıkça reklamlarını gördüğümüz zayıflama hapları tehlike saçıyor. 15 yaşındaki Belgin Elmalı da bu haplardan edinerek kullanması sonucu dün itibariyle hayatını kaybetti. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, hızlı kilo vermek için kullanılan bu ilaçlarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Çağımızın en sık epidemik hastalığı obezite, insan yaşamını tehdit eden çok önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Gerek obezitenin kendisi, gerek sıkça beraberinde getirdiği, diyabet, hipertansiyon, kan lipid bozuklukları, aterosklerotik kalp ve damar rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklar ve bunların komplikasyonları meydana getirdikleri sağlık riski yanında bu alandaki harcamaları da artırmaktadır. Obezite kabaca alınan kaloriden daha az harcama nedeniyle vücut yağ kitlesinin zamanla anormal artışıdır, beden kitle indeksi ile değerlendirilebilir. Tedavisinde asıl olan ve insan fizyolojisine en uygun olan yol, alınan kalorinin sağlıklı ve dengeli beslenme ile azaltılması, fiziksel aktivitenin artırılmasıdır. Bunun dışında kalan tedavi şekillerinin hepsi bir şekilde fizyolojinin dışına çıkmaktadır.

İNSANLAR KANDIRILIYOR

Obezitenin bu kadar artışı, tedavi arayan çoğunluk, hızlı para kazanma sevdasında olan herkesin iştahını kabarttı, gün geçmiyor ki basında obeziteye iyi gelen bir bitki ya da bir karışım çıkmasın. Ne yazık ki bu ilaç diyemeyeceğimiz, ama ilaçtan çok şöhrete sahip “şeyler” bazen insan yaşamını tehdit eder hale gelmektedir. Prospektüsü olmayan, tıbbi denetimden uzak bu “şeylerin” çoğunun içinde tehlikeleri nedeniyle kullanımı yasaklanan obezite ilacı (sibutramin gibi), bazen de çok yüksek dozda bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın denetiminden yoksun, rastgele kullanılan bu karışımlar, üzerlerinde sadece bitkisel olduklarına yönelik yazılarla insanlar kandırılmakta ve ciddi toksik (zehirleyici, öldürücü) etkileri ile sağlıkları risk altına sokulmaktadır. Nitekim basında bu yönde haberleri de görmekteyiz.

SAKIN KULLANMAYIN!

Türkiye’de obezite için sağlık denetleyicileri tarafından onaylı ve piyasada olan tek ilaç Orlistat etken maddesidir. Sadece endokrinolojik açıdan hasta değerlendirildikten sonra,gerektiğinde ve hekim kontrolünde kullanılmadır. Tedavinin bel kemiği dengeli, düzenli beslenme ile alınan kalorinin azaltılması ve fiziksel aktivitenin artırılması ile harcanan kalorinin artırılmasıdır. İlaç yardımcı olarak, gerektiğinde kullanılabilir ama tedavinin asıl üzerinde durduğu saç ayağı hasta tarafından kabul edilmeli ve tedavi de ihmal edilmemelidir. Sağlık Bakanlığı’ndan tedavi onayı almamış,bitkisel olarak tanıtılan ve zayıflatma ilacı adı altında satılan ürünlere itibar edilmemeli, kesinlikle kullanılmamalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.