Hasan Hınıslı

Hasan Hınıslı

Sansür ve Tekzip!

Sansür ve Tekzip!

Sansür, önceden denetleme işi. neyi görüp neyi görmeyeceğimize, neyi okuyup neyi okumayacağımıza başkalarının, devletin karar vermesi. kontrol altında tutmak için gerektiğine inanılan yasakların bütünü!

Tekzip, yalanlama manasına gelen Arapça kelime. Diğer bir deyişle; Düzeltme veya cevap!

Efendim, adamın birine ve de şahsına, siyasi kişiliğine sair de sair şeylerine medya tarafından hakarette bulunulmuştur. adam da “bak veririm bir tekzip metni, görürsün aynayı konyayı” şeklinde tehditkar bir cümlecik kurar. her zaman olmasa da çoğunlukla önce tehdit sonra tekzip söz konusudur. Fakat bu gibi durumlarda tehdit var ısrar yok felsefesinin benimsenmesi daha bir ürkütücü olabilir.

TV’de Tekzip; genelde suçlanan kanal tarafından ana haber bülteninde gereğinden hızlı bir şekilde ve aynı görüntüler tekrar edilerek verilen yalanlama. gazeteler de bunu kenara köşeye sıkıştırırlar. bir ara Show haber ve Star haber'de okunanlarına fazlasıyla rastlanmıştır.

5187 sayılı Basılı kanunun 14.maddesinde düzenlenmiştir. yasal adı "düzeltme ve cevap" yazısıdır. bir kişi ve kurum hakkında gerçeğe aykırı veya onur zedeleyici yayın yapıldığında, şekil ve şartları aşağıda aktaracağım maddeye tabi düzeltme ve cevap yazısının yayınlanması istenir. Yayın kuruluşunun yetkilisi ve sorumlusu bu yazıyı yayınlamaz ise sulh hâkimine müracaat hakkı vardır. Sulh hâkiminin kararına karşı da itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.

İşte kanun maddesi: Düzeltme ve cevap Madde 14. — süreli yayınlarda kişilerin şeref ve haysiyetini ihlâl edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayım yapılması halinde, bundan zarar gören kişinin yayım tarihinden itibaren iki ay içinde göndereceği suç unsuru içermeyen, üçüncü kişilerin hukuken korunan menfaatlerine aykırı olmayan düzeltme ve cevap yazısını; sorumlu müdür hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, günlük süreli yayınlarda yazıyı aldığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde, diğer süreli yayınlarda yazıyı aldığı tarihten itibaren üç günden sonraki ilk nüshada, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlamak zorundadır.

1 Ekim'de yürürlüğe giren ve ilk kez uygulanacak olan yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu, haksız kararlara karşı ilgili mahkemenin yargıcına maddi ve manevi tazminat davası açma kapısını aralıyor. Öyleyse bundan sonra yanlış karar verecek olan yargıçların sanırım bir değil iki hatta üç kere düşünmesi gerekecek.

Yukarıda sansürü ve tekzibi açıklayan kısa bir yazımız oldu, demek ki “sansür ve tekzip” aynı kaptan yemeden aynı kaba etmek oluyor. Tekzipçi; Önceden tedbir koydurabiliyor hatta kendini aklayan bir açıklama bile yayınlatabiliyor, işin ilginç yanı mahkeme tekzipçiyi mahkum edince medya için olay geçmişte kalıyor haber niteliği kalmıyor. Geçen sürenin ardından gazete; “bakın biz haklı çıktık” derse, geçmişe yönelik intikamcılık olarak algılandığı içinde gazeteler bu konunun üstüne genelde gitmezler. Bizde diyoruz ki; Bundan sonra mahkeme sonunu bekleyelim ve bize yapılanı unutmayalım!


Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Hınıslı Arşivi