Aydın Yavuz

Aydın Yavuz

SEÇİM SONUÇLARINI BELİRLEYECEK ETMENLER

SEÇİM SONUÇLARINI BELİRLEYECEK ETMENLER

7Haziran seçim sonuçlarını görüp irkilen ve o gece ”tekrar seçim”i kafasına koyan irade,o günden beri hükümet kurmaya değil kurdurmamaya çalışarak amacına ulaştı.Türkiye tarihinde ilk kez bir seçimden 3 ay sonra tekrar seçime gidiyor.Kasım’da yapılacak seçim son seçim olmayacak.Ardından yapılacak bir dizi seçimin ilki olacak. Çünkü iktidar bu seçimde de aradığı çoğunluğu yakalayamayacak.Hatta kayıpla çıkacak.Çünkü bu seçim,ülke gerçeklerinin zorunlu kıldığı bir seçim değil,iktidar partisinin yitirdiği çoğunluğu yeniden elde etme hayaliyle tezgahladığı bir seçimdir.

Hayat pahalılığı;işsizlik;eğitimde ve sağlıkta yaşanan keşmekeş;rüşvet,yolsuzluk;hukuksuz ve usulsüz yapılan sınavlar ve bu sınavlarda iktidar yakınlarının kamuya memur olarak,çocuklarının da okullara hak etmeden girmeleri;Cumhuriyet’in kurumlarının içinin boşaltılması ve diğer etmenler,kasım seçimini etkileyecek ama asıl belirleyiciler,7 Haziran’dan sonra ortaya çıkan yeni etmenler olacaktır.

Bu etmenlerin birincisi,güney sınırlarımıza dayanarak ülke güvenliğini tehdit eden IŞİD belasının görmezden gelinmesi,bu barbarlığın üstüne gidiliyor  gibi yapılarak halkın aldatılmasıdır.

İkinci etmen,7 Haziran’ın hemen ardından Barış Süreci’nin sonlandırılarak savaş düzenine geçilmesi,o günden beri her gün şehit cenazelerinin gelmesi ve bu kaotik durumun ne zaman sona ereceğinin bilinmemesidir.7Haziran öncesine kıyasla ülkede kutuplaşmanın çok artması da önemli bir etmendir.

Bir diğer etmen,Mecliste 550 milletvekili bulunduğu halde 2 aydır ülkede bir koalisyon hükümetinin kurulmamasıdır.Çünkü hükümet kurulması istenmedi,ülke tekrar seçime sürüklendi.Bu keyfiliğin,bu sorumsuzluğun,bu israfın hesabı seçimde mutlaka sorulacaktır.

Tekrar yapılacak seçim sonuçlarını belirleyecek önemli bir diğer etmen de şudur:Darbeler sonrasında kurulan “ara rejim hükümeti” denebilecek AKP-HDP hükümetinin kurulmasıdır.Bu olay seçim sonucunu belirleyecek en önemli faktördür.Çünkü AKP çözüm görüşmelerinde hükümetle İmralı arasında postacılık görevi verdiği HDP’yi 7 Haziran akşamı terörün uzantısı olarak ilan etmişti.Şimdi bu partiye bakanlık verilmesi büyük çelişki olarak görülecek ve halk bunu mutlaka değerlendirecektir.

Haziran seçimlerinde olmayan bu faktörler, Kasım seçimlerinin başat  belirleyicisi olacaktır.Göreceğiz!   

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aydın Yavuz Arşivi