Bir Erken Seçimde AKP ve HDP Ne Kadar Oy Alır?

Bir Erken Seçimde AKP ve HDP Ne Kadar Oy Alır?
Al Jazeera Türk’ten İrfan Bozan’a konuşan Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır’a göre yeni seçimde AKP'nin oyları artmaz.

Bekir Ağırdır röportajından ilgili bölümler şöyle:

Türkiye yeni bir seçimden çıktı. Seçmen koalisyon dedi ama koalisyon kurulacağı konusunda ümitler zayıf. Türkiye hükümet kurmaya çalışırken çatışmasızlık dönemi bitti. PKK saldırıları ve TSK operasyonları başladı. Aynı zamanda erken seçim ihtimali de kuvvetleniyor. Herkesin aklındaki soru bu çatışmalı durum, olası bir seçim AK Parti ve HDP’nin oylarını nasıl etkiler?

7 Haziran’a gelene kadar 10 Kürt seçmeni içinde AK Parti 5, HDP 4’tü. Şu anda durum 7’ye 3 HDP lehine döndü. HDP’ye dönen Kürtler geri gitmez. Orada olan sadece oy tercihi değil. Burada Kürt kimliğinin gelişmesi, kimliğin sahiplenilmesi var. Bu oran, bu gelişmenin sonucu. Bu oran sadece AK Parti’nin hatalarından dolayı olmadı. Kobane’den, Irak’tan, Suriye’den, dünyadan vs. oldu. AK Parti’nin yaptıkları, yapamadıkları, Erdoğan’ın dili de dahil ama esas neden bu değil. Sonuç olarak orada bir yapısal dönüşüm var. Ne yaparsanız yapın HDP hep sadece yüzde 10 Kürt oyuyla dahi barajın üzerindedir. Buradan geri gidiş yok. HDP’nin oyuna yüzde 13 diye baktığınızda bunun 10’u Kürtler ve bu oylar orada kalıcı.

AK Parti’nin bu oyları tekrar kazanması mümkün değil mi?

Hayır. Hele bugünkü dille hiç mümkün değil. Operasyonları bitirip çözüm sürecine sahip çıksaydı kazanabilirdi. Burada HDP için de bir fırsat var. Daha önce söyledikleri gibi Türkiyelileşme, çoğulculaşma sürecini devam ettirirlerse, Kürt siyaseti bu evrilmeye direnmezse, PKK bu evrilmeye razı olabilirse HDP için de, Türkiye için de bir şans var. Tersi olursa Türkiye için risk var.

‘’AK Parti’nin oyu artmaz’’

Seçim olursa ne değişir?

Alınan oy oranlarında büyük değişimler olmaz ama siyasi sonuçlar bakımından büyük değişiklikler olabilir. Ben AK Parti’nin oyunun artmayacağı kanaatindeyim. Bunu bir araştırmaya dayanarak söylemiyorum. Meslektaşlarımın yayınladığı anketlere bakıyorum. Özellikle AK Parti’ye anket yapan şirketlerin sonuçlarına bakıyorum, onlar da ‘’değişmedi’’ diyor. ‘’Değişiyor’’ diyen de yok.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.