Putin: Türkiye pişman olacak

Putin: Türkiye pişman olacak
Rusya lideri Vladimir Putin, Kremlin Sarayı’nda dün yaptığı Ulusun Durumu konuşmasında yine Türkiye’yi hedef aldı. Rus lider, Türkiye’nin Rus uçağını düşürdüğü için pişman olacağını ve yaptırımların domates ambargosuyla sınırlı kalmayacağını söyledi.


TÜRKİYE’nin Rus savaş uçağını sınırı ihlal ettiği gerekçesiyle düşürmesiyle patlak veren krizin ikinci haftasında Rusya lideri Vladimir Putin, Federal Meclis üyelerine hitap ettiği konuşmasında yine Türkiye’ye yönelik sert ifadeler kullandı. 

Putin, dün Kremlin Sarayı’nın Georgiyevskiy Salonu’nda Ulusun Durumu konuşmasına hayatını kaybeden pilota ve silahlı kuvvetlere teşekkür ederek başladı. Salonu bir dakika saygı duruşuna çağıran Putin, konuşmasının yedinci dakikasında Türkiye’yi eleştirmeye başladı.

Türkiye’nin Rus savaş uçağını niye vurduğunu hâlâ anlayamadığını belirten Putin, özetle şunları söyledi:

BAŞKA ADIMLAR DA ATACAĞIZ

“Bunu neden yaptılar bir Allah bilir. Derler ya Allah birisini cezalandırmak istediğinde önce aklını alırmış. Vurulan uçağımızda da benzer bir durum söz konusu. Patlak veren krizden tamamen Türkiye yönetimi sorumlu. Türkiye’nin başında bulunan o klik aklını kaybetmiş. Halbuki biz defalarca bu olaydan önce Türkiye ile bölgedeki tüm hassasiyetlerini görüşmeye hazır olduğumuzu dile getirdik. Türkiye’ye Batılı müttefiklerinin göstermediği derecede anlayış ile yaklaştık. Ama onlardan böyle bir karşılık aldık. Rusya elbette bu büyük suçu işleyen Türkiye’yi silah kullanarak cezalandırma yolunu seçmeyecek. Ancak savaş suçu işleyip insanlarımızı öldürdükten sonra domatesle ya da inşaat sektöründeki bazı sınırlamalarla kalacağımızı sanıyorlarsa fena halde yanılıyorlar. Yaptıklarından dolayı defalarca pişman edeceğiz. Bundan sonra atacağımız biz dizi adımlar daha olacak.” 

BİZİM DERDİMİZ TÜRK HALKIYLA DEĞİL

“Teröristlerle yapılan işbirliğini unutmayacağız” diyen Putin şöyle devam etti: “Bunu Türkiye’dekiler, pilotumuzu sırtından vurup ikiyüzlülükle yaptığını haklı göstermeye ve teröristlerin suçlarını örtbas etmeye çalışanlar da bilmeli... Türk halkına karşı en ufak düşmanlığımız olmadığını bir kez daha belirtmek istiyorum. Söylediklerim Türkiye’nin başında duran kişilerle ilgili. Türkiye’de çalıntı petrol geliriyle ceplerini dolduran kişileri kastediyorum. Derdimiz Türk halkıyla değil. Türk insanı çalışkan, yetenekli ve dürüst olduğunu da biz çok iyi biliyoruz. Bizden sinirli ve histerik tepkiler beklemesinler.” 

MEVCUT TÜRK YÖNETİMİ İLE İŞBİRLİĞİ OLMAZ

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçov, “Russia-24” televizyon kanalına yaptığı açıklamada “Rusya’nın Türkiye ile yakın gelecekte ilişkilerini normalleştirmesi de mümkün görünmüyor” dedi. Kosaçov, “Türkiye’de şimdiki yönetim iş başında bulunduğu sürece, Rusya’nın Türkiye ile normal ilişki kurması artık çok zor. Bu yöneticiler ya istifa etmeli, ya da Suriye’de başkalarının acıları üzerinden rant elde etme politikalarından vazgeçtiklerini gösteren ciddi adımlar atmalı. Politikalarını değiştirmeleri zayıf ihtimal olarak görüldüğü için Rusya’nın Türkiye ile yakın gelecekte ilişkilerini normalleştirmesi de mümkün görünmüyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.