Silivri tarımla birlikte kalkınacak

Silivri tarımla birlikte kalkınacak
Silivri’nin Değirmenköy Mahallesi’nde bu yıl 35’incisi yapılan geleneksel Domates Festivali’ne binlerce kişi katıldı. Başkan Yılmaz, “İstanbul’un tarım ve hayvancılık merkezi Silivri olacak” mesajı verdi

Değirmenköy Domatesi’nin tanıtılması için Silivri Belediyesi tarafından bu yıl 35’incisi düzenlenen Domates Festivali, renkli yarışmalar ve çeşitli etkinlikler ile coşkuyla gerçekleştirildi. Değirmenköy Mahallesi, ilçe dışından gelen binlerce misafire ev sahipliği yaparken, tezgahları dolduran organik domateslere gösterilen ilgi üreticinin yüzünü güldürdü. Festival programı yarışmalar ile start aldı. En İyi Domates Yarışması’na katılan 68 üreticinin domatesleri 7 farklı kategoride değerlendirilen, doğal domatesler kıyasıya rekabet etti. Lezzet ve çekirdek durumu gibi farklı özellikleriyle incelenen domatesler, ziraat mühendislerinden oluşan seçkin jüri üyelerince değerlendirildi. Silivri Belediyesi Ek Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen yarışmada, tüm izleyicilere domates ve peynir ikramı yapılırken, üretimi teşvik etmek amacıyla üreticilere gram altın hediye edildi.


Binlerce vatandaş katıldı

Festivalin sahne programları saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Festivale Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve eşi Ezgi Yılmaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Değirmenköy İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Erkan Vural, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, İBB ve Belediye Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları, oda ve dernek başkanları ile binlerce vatandaş katıldı. Silivri Dans Halk Oyunları ekibi, yöresel kostümleri ve klarnet davul eşliğindeki halk oyunu gösterisi ile görsel şölen yaşattı. Ekip adına Dernek Başkanı Emre Kahraman ve Eğitmen Mustafa Kepçeli’ye çiçeklerini İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul takdim etti.


İstanbul'u besleyecek

Festivalde konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz şunları söyledi; “35’incisini düzenlediğimiz geleneksel Değirmenköy Domates Festivali’nde Değirmenköylü üreticilerle, eli nasırlı çiftçilerle, alın terini tarladan çıkaran köylülerimle bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum. Silivri’de yapılan tüm festivallerin teması tarımsal üretim. Börek Festivali, Yoğurt Festivali, Bamya Festivali, Karpuz Festivali, Domates festivali… Yani Silivri şunu söylüyor; Biz İstanbul’un yanı başında tarımla iştigal ediyoruz. Bu tarımsal üretimimizin tamamı iyi tarımla, organik tarımla yapılıyor. İstanbul’un tamamını besleyecek, tarım ve hayvancılık merkezi olabilecek potansiyele sahip bir ilçeyiz. Ama şunu üzülerek ifade etmek istiyorum; Değirmenköy Mahallesi’nin on yıllar önce 15 bin ton olan domates üretimi vardı. Bugün 15 milyonu aşan İstanbul’da üretimimizin bin tonlara kadar gerilemesi, 15 kat geriye düşmesi kabul edilebilir bir durum değil. Biz potansiyelimizin farkında olup tekrar tarımla hayvancılıkla buluşup İstanbul’u besleyecek gıda ve hayvancılık üssünü Silivri’de inşa edeceğiz. Tarımla ve hayvancılıkla uğraşan bütün hemşehrilerimin yanında olacak, gerek lojistik, gerek farkındalık, gerek üretim yaparak marka kent olacağız. Silivri’nin marka bir tarım kenti olması için çabalayacağım. Hepinizin huzurunda söz veriyorum. Ben Kamiloba’da doğdum. Şunu hatırlıyorum, bizim İstanbul haline her akşam 10 kamyon yaş sebze giderdi. Şimdi niye biz bunları tekrar hayata geçiremeyelim? Kaldı ki İstanbul nüfusu da artmış, 20 milyona dayanmışken! Bugün 68 kıymetli üreticinin katıldığı domates yarışmasındayız. Bunun beni sevindiren bir yanı var; geçen yıl 30’larda olan yarışmacı sayısı 68 olmuş. Demek ki farkındalık yaratmışız. İnşallah bir sonraki sene 168 yarışmacı görürüz.”


Organik köy pazarı müjdesi

Başkan Yılmaz, üreticinin tüketiciyle doğrudan buluştuğu ‘Organik Köy Pazarı’ müjdesini de vererek, “Üreticilerin alın terleri kurumadan haklarını alabileceği, üretici ile tüketicinin buluştuğu, aracı olmadan üreticinin para kazandığı, tüketicinin daha ucuz bir domates yediği köy pazarını, organik pazarı biz İstanbul’a hediye edeceğiz. Silivri merkezinde ve köylerinde olmak üzere bu pazarı hep beraber inşa edeceğiz” diye konuştu.



Lider ülke Türkiye vurgusu

Konuşmasında birlik ve beraberliğin altını çizen Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: “Birliğe beraberliğe, kardeşliğe ihtiyacımız var. Ayrılıkları gayrılıkları törpülemeye, ortak paydalarda buluşmaya ihtiyacımız var. Gençler! Geleceğinizi kurmak için çok çalışmalı, el ele vermeliyiz. Lider ülke Türkiye’yi beraber inşa etmeliyiz. Üreterek başarılı olacağız. Amacımız 15 milyonu aşkın İstanbullunun hafta sonu tatilini yapmak için geldiği, tesisleri bulunan, köy tavuğu, köy salçası, kavunu, domatesini yerinden almak için gelinen bir Silivri olmak. Bunun için üretmeliyiz.”


Sergi alanları renk kattı

Festivalde ayrıca sergi alanları ve doğal ürünler pazarı kuruldu. Doğal pazarda birbirinden lezzetli ürünler tezgahları doldururken, Silivri’nin organik ürünlerinin satıldığı stantlar katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Silivri Belediyesi Kültür Merkezi ve Mahalle Evi kursiyerlerinin el işi ürün stantları festivale renk kattı.


Domates güzelleri sahnede yerini aldı

Domates Güzeli seçilmek için sahnede yerini alan birbirinden güzel on genç kız müzikler eşliğinde platformda yürüdü. Jüri üyeliğini Belediye Meclis Üyeleri Gökan Dirik, Gökalp Kalaycı, Hacer Yıldırım ve Şükriye Akkuş Karakuş’un yaptığı yarışmada Aleyna Çalışkan birinci oldu. Altın ödülünü Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz takdim ederken, sürpriz hediyeler kazanan ikinci Zeynep Güneş’in ödülünü MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, üçüncü Ebru Mutlu’nun hediyesini ise jüri üyeleri takdim etti.


Bu yıl da en iyisi

Silivri’nin en iyi domatesini bu yıl yine Ecem Ceylan üreterek tam altın ödülünü kaptı. Yarışmada dereceye girerek ikincilik ödülünü kazanan Eray Erol yarım altın, üçüncülük ödülünü kazanan Aytaç Ürek ise çeyrek altın ile ödüllendirildi. Ödülleri İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Şenoğlu Türkyılmaz, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Değirmenköy İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Erkan Vural takdim takdim etti. Her yıl ilk domatesi üreten çiftçi Şaban Uzun da sahneye davet edilerek hediyesini Belediye Meclis Üyesi Gökan Dirik’ten aldı.


İlyas Yalçıntaş konseri

Değirmenköy Festival Alanı’nı dolduran genç yaşlı binlerce kişi İlyas Yalçıntaş konseri ile festival coşkusuna ortak oldu. Silivri Belediyesi’nin düzenlediği 35’inci Değirmenköy Domates Festivali’nin konser programı kapsamında sahne alan ünlü şarkıcı İlyas Yalçıntaş sevilen şarkılarını seslendirdi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, ünlü şarkıcıya Değirmenköy Domatesi hediye etti. Gece yarısına kadar süren konser programı eğlenceli saatlerin ardından tamamlandı.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.